موضوعات: "بخور نخور" یا "شناخت داروهاي گياهي (گياهان دارويي)" یا "... روز تا سلامتي" یا "بخور و نخور"

نشست بهداشت با موضوع خود مراقبتی در مدرسه علمیه الزهرا(س) گراش

« رعنا جعفری زاده » مسئول آموزش سلامت شهر گراش گفت: سلامتی یعنی رفاه کامل جسمی، روانی، اجتماعی، معنویی و نه فقط فقدان بیماری. ملاک تشخیص سلامتی مراجعه به پزشک و مراجعه به خود است. سلامتی هر فردی حق النفس خودش است. اگر چیزی که برای بدن ضرر داشته باشد بخورد حق النفس کرده است. سلامت جزئی از حق النفس است. سلامتی دو طیف دارد که عبارتند از: مرگ و بی‌نهایت: افراد در هر جایی از نمودار سلامتی باشند در هر سن و سالی که باشند به آن‌ها گفته می‌شود باید سلامتی خود را ارتقا دهید.
وی افزود: خودمراقبتی شامل اعمالی است اکتسابی، آگاهانه و هدفدار که مردم برای خود، فرزندان و خانواده‌ انجام می‌دهند تا تندرست بمانند، از سلامت ذهنی و جسمی خود حفاظت کنند، نیازهای اجتماعی و روانی خود را برآورده سازند، از بیماری‌ها و حوادث پیشگیری کنند، ناخوشی‌ها و وضعیت‌های مزمن را مراقبت کنند و از سلامت خود بعد از بیماری حاد یا ترخیص از بیمارستان حفاظت کنند. هدف از خود مراقبتی، ارتقاء سواد سلامت افراد است.
مسئول آموزش سلامت گراش خاطر نشان کرد: برای طراحی برنامه خود مراقبتی فردی، باید ابتدا وضعیت سلامت خود را ارزیابی کنیم. این کار می‌تواند به صورت خودارزیابی یا ارزیابی توسط تیم سلامت صورت گیرد. برای این کار باید با پزشک خانواده خود مشورت کنیم و با راهنمایی و حمایت او رفتارهای نیازمند را مشخص سازیم. سپس باید ببینیم که چقدر برای تغییر رفتار مورد نظر آمادگی داریم .
وی بیان کرد: برخی از مهم‌ترین مزایای خود مراقبتی از این قرار است: انرژی ما را تجدید می‌کند، استرس ما را کاهش می‌دهد، چشم اندازی نو و احساسی مثبت برای زندگی به ما می‌بخشد، احساس شادی، آرامش و صلح را در ما ایجاد می‌کند، احساس سلامت و تندرستی در جسم خود می‌کنیم، اعتماد بنفس و عزت نفس ما را افزایش می‌دهد، شور و شوق زندگی و انگیزه موفقیت ما را افزایش می‌دهد.
خانم جعفری زاده افزود: پایین بودن انرژی، استرس و ناامیدی، کمبود انگیزه، کمبود شور و اشتیاق به زندگی و مشکلات عاطفی (به راحتی گریه کردن، زود از کوره در رفتن و …) این علائم به ما کمک می‌کنند بدانیم که آیا به اندازه کافی از خود مراقبت می کنیم یا نه؟

نشست بهداشت با موضوع خود مراقبتی در مدرسه علمیه الزهرا(س) گراش

نشست بهداشت با موضوع خود مراقبتی در مدرسه علمیه الزهرا(س) گراش

« رعنا جعفری زاده » مسئول آموزش سلامت شهر گراش گفت: سلامتی یعنی رفاه کامل جسمی، روانی، اجتماعی، معنویی و نه فقط فقدان بیماری. ملاک تشخیص سلامتی مراجعه به پزشک و مراجعه به خود است. سلامتی هر فردی حق النفس خودش است. اگر چیزی که برای بدن ضرر داشته باشد بخورد حق النفس کرده است. سلامت جزئی از حق النفس است. سلامتی دو طیف دارد که عبارتند از: مرگ و بی‌نهایت: افراد در هر جایی از نمودار سلامتی باشند در هر سن و سالی که باشند به آن‌ها گفته می‌شود باید سلامتی خود را ارتقا دهید.
وی افزود: خودمراقبتی شامل اعمالی است اکتسابی، آگاهانه و هدفدار که مردم برای خود، فرزندان و خانواده‌ انجام می‌دهند تا تندرست بمانند، از سلامت ذهنی و جسمی خود حفاظت کنند، نیازهای اجتماعی و روانی خود را برآورده سازند، از بیماری‌ها و حوادث پیشگیری کنند، ناخوشی‌ها و وضعیت‌های مزمن را مراقبت کنند و از سلامت خود بعد از بیماری حاد یا ترخیص از بیمارستان حفاظت کنند. هدف از خود مراقبتی، ارتقاء سواد سلامت افراد است.
مسئول آموزش سلامت گراش خاطر نشان کرد: برای طراحی برنامه خود مراقبتی فردی، باید ابتدا وضعیت سلامت خود را ارزیابی کنیم. این کار می‌تواند به صورت خودارزیابی یا ارزیابی توسط تیم سلامت صورت گیرد. برای این کار باید با پزشک خانواده خود مشورت کنیم و با راهنمایی و حمایت او رفتارهای نیازمند را مشخص سازیم. سپس باید ببینیم که چقدر برای تغییر رفتار مورد نظر آمادگی داریم .
وی بیان کرد: برخی از مهم‌ترین مزایای خود مراقبتی از این قرار است: انرژی ما را تجدید می‌کند، استرس ما را کاهش می‌دهد، چشم اندازی نو و احساسی مثبت برای زندگی به ما می‌بخشد، احساس شادی، آرامش و صلح را در ما ایجاد می‌کند، احساس سلامت و تندرستی در جسم خود می‌کنیم، اعتماد بنفس و عزت نفس ما را افزایش می‌دهد، شور و شوق زندگی و انگیزه موفقیت ما را افزایش می‌دهد.
خانم جعفری زاده افزود: پایین بودن انرژی، استرس و ناامیدی، کمبود انگیزه، کمبود شور و اشتیاق به زندگی و مشکلات عاطفی (به راحتی گریه کردن، زود از کوره در رفتن و …) این علائم به ما کمک می‌کنند بدانیم که آیا به اندازه کافی از خود مراقبت می کنیم یا نه؟

تقويت حافظه

آنچه حافظه را تقويت مي کند:
مويز
پيامبر صلي الله عليه و آله: هر کس ناشتا برخوردن مويز مداومت کند فهم و حافظه و ذهن، روزي او مي شود و از بلغم وي، کاسته مي شود.
عسل
پيامبر خدا صلي الله عليه و آله: هر کس حافظه مي خواهد عسل بخورد.
امام رضا عليه السلام فرمود: در عسل، درمان هر دردي است هر کس ناشتا يک قاشق عسل بخورد اين عسل، بلغم را پايان مي دهد صفرا را فرو مي نشاند، مانع از تلخه سياه (سودا ) مي شود و ذهن را صفا مي بخشد و اگر که همراه با کندر خورده شود حافظه را نکو مي سازد.
کرفس
پيامبر خدا صلي الله عليه و آله: کرفس، انسداد ها را مي گشايد، دل را طراوت مي دهد، حافظه مي آورد و ديوانگي، جذام، پيسي و ترس را دور مي کند.
روايت شده که کرفس، حافظه مي آورد، دل راطراوت مي دهد و ديوانگي و جذام و پيسي را دورمي کند .
حجامت
پيامبر خدا صلي الله عليه و آله: حجامت، عقل را افزون مي کند و بر قدرت حافظه مي افزايد .

مسواك زدن در اسلام

رسول خدا (صلي الله عليه وآله) اهميت فراواني به مسواك مي­داد. دندانهايش پيوسته براق و سفيد بود و امت خويش را هم به مسواك زدن دستور مي­داد. هر گاه مي­خوابيد مسواك را بالاي سر خود مي­گذاشت.

 قبل از خواب مسواك مي­زد. وقتي از خواب بيدار مي­شد مسواك مي­زد.اين نكته­ي بهداشتي توصيه­ي خداوند به آن حضرت بود. مي­فرمود: آن قدر (از سوي خداوند) به مسواك فرمان داده شدم كه ترسيدم بر من واجب شود. نسبت به امت خويش فرموده است كه: اگر نبود كه بر امتم دشوار سازم آنان را امر مي­كردم كه با هر نماز مسواك بزنند، مي­فرمود: مسواك هم پاكيزه كننده­ي دهان است، هم موجب رضاي الهي است و از سنت­هاي مؤكدي است كه خداوند قرار داده است.

 

در مسواك كردن ده خصلت است.

:عمربن جميع با سند از پيامبر خدا (صلي الله عليه وآله) نقل مي­كند كه فرمود: در مسواك كردن ده خصلت است: دهان را پاك و خدا را راضي مي­كند، حسنات را هفتاد بار اضافه مي كند و آن از سنت است، زردي دندان ها را از بين مي­برد، دندان­ها را سفيد و لثه را محكم مي كند، بلغم را قطع مي­كند، پرده­ي جلوي چشم را مي­برد و اشتها به غذا مي­آورد.»

منبع: براي تمام خانواده­ها، باقري طاقانكي، ناصري نژاد، ج2ص551

ارزش غذايي تخم مرغ

 

تخم­مرغ يكي از مواد غذايي با هضم آسان و دسترسي فراوان در برنامه غذايي افراد است. اين ماده غذايي منبع خوبي از پروتئين، ويتامين ها و املاح ضروري است. به طور متوسط يك عدد تخم­مرغ حدود 7 كيلو كالري انرژي و حدود 7 گرم پروتئين دارد كه از نظر پروتئيني مي­تواند جايگزين 30 گرم گوشت و يا دو سوم ليوان شير شود.

بيش از نيمي از پروتئين تخم مرغ (55درصد) در سفيده آن قرار دارد و مي­تواند براي همه گروههاي سني مورد مصرف قرار گيرد.

تخم­مرغ منبع خوبي از ويتامينها است كه كه موجب حفظ سلامتي دستگاه عصبي، كمك به خون سازي، حفظ سلامت و استحكام دندان ها و استخوان­ها مي­شود.

همچنين تخم­مرغ منبع كلسيم، فسفر، روي، پتاسيم، منيزيم و سلنيوم است.

حدود نيمي از پروتئين و تقريبا تمامي چربي­هاي تخم­مرغ در قسمت زرده آن قرار دارد و بيشتر اين مقدار چربي(دو سوم) نيز از نوع غير اشباع است كه براي فعاليتهاي طبيعي مغز و اعصاب ضروري است. همچنين هر عدد تخم­مرغ حاوي 240 ميلي گرم كلسترول است. مقدار مصرف تخم­مرغ براي افراد ديابتي يك عدد در هفته، براي افرادي كه كلسترول بالا و بيماري قلبي عروقي دارند 2تا 3 عدد در هفته (با نظر متخصص تغذيه) و براي افراد سالم، چنانچه دريافت گوشت مصرفي را محدود كنند روزي 1 عدد است.

توصيه­هاي مربوط به خريد و نگهداري تخم­مرغ

-تخم­مرغ را براي نگهداري در يخچال نشوييد و فقط آلودگي­هاي سطحي آن را پاك كنيد و قبل از مصرف پوسته بيروني آن را بشوييد.

-از مصرف تخم­مرغ خام به دليل احتمال وجود آلودگي سالمونلا و اختلال در جذب ويتامين­ها خودداري كنيد.

- از دادن سفيده تخم­مرغ به كودكان زير يكسال خودداري كنيد.

-هنگام مصرف تخم­­­مرغ، آن ها را يكي يكي در ظرف جداگانه شكسته و در صورت داشتن لكه و بوي نامطبوع از مصرف آن خودداري كنيد.

-براي آب­پز كردن تخم­مرغ، مقدار كمي نمك و يا سركه به آن اضافه كنيد كه حتي اگر پوست تخم­مرغ هم شكسته شد، سفيده آن بيرون نريزد.

-از نگهداري مايع تخم­مرغ اضافي كه براي طبخ غذا به كار برده شده، خودداري كنيد.

- در سنين رشد زرده و سفيده تخم­مرغ را با هم مصرف كنيد.

منبع : نشريه نامه­ي جامعه، شماره 90 ص73

  

گريپ فروت دشمن پوكي استخوان

بررسي­ها نشان مي­دهد؛ مصرف گريپ فورت با كمك به استحكام استخوان­ها از بروز پوكي استخوان جلوگيري مي­كند.

محققان معتقدند؛ بخش­هاي قرمز رنگ داخل گريپفروت نقش مؤثري در استحكام بخشي به استخوان­ها ايفا مي­كند. محققان دانشگاه تگزاس در تحقيقاتشان دريافتند افرادي كه مصرف گريپ فروت 10 درصد از برنامه غذايي روزانه­شان را تشكيل مي­دهد، به ميزان قابل توجهي كمتر در معرض بروز پوكي استخوان هستند. مصرف گريپفروت به طور متوسط بين 16 تا 24 درصد در تقويت استحكام استخوان­ها مؤثر است. و ئچنانچه در برنامه­غذايي از منابع سرشار از منيزيم نيز استفاده شود، اين تأثير به حداكثر خود خواهد رسيد، در حال حاضر بيش از 75 ميليون نفر در جهان دچار پوكي استخوان پيشرفته هستند كه نسبت مبتلايان زن به مرد 4 برابر بيشتر است.

منبع: نشريه­ي نامه­ي جامعه ، شماره­53، ص72

خدايا چه بخورم؟

آب هاي شور و سنگين

حضرت امام صادق - عليه السلام-  فرمود: « اما آب هاي شور و آب هاي سنگين، به درستي كه يبوست شكم مي‌آورد. »

ريحان سبزي انبياء

امام صادق -عليه السلام-  فرمود: «ريحان سبزي انبياست و در آن هشت خاصيت است: 1- غذا را هضم مي‌كند 2- عروق را باز مي‌كند 3- دهان را خوشبو مي‌كند4- خون را صاف مي‌كند 5- موجب ايمني از جذام است 6- چون در اندرون قرار مي‌گيرد همه بيماري ها را ريشه كن مي نمايد.»

منبع:  قانون خوردن و آشاميدن، محمد ابراهيم آوازه، ص98-87 

فضیلت کوتاه کردن ناخن درروزجمعه

 

امام صادق- علیه السلام-می فرمایند: کوتاه کردن ناخن ها در روز جمعه ، از جذام و پیسی و کوری ایمنی می دهد. اگر هم نیازی به کوتاه کردن نبود، آنها را بسایید.

 منبع:دانش نامه احادیث پزشکی، محمد ری شهری، ص 287

زنجبيل

 

زنجبيل گياهي است مخصوص مناطق حاره وديسقوريدوس آن را به اسم «زيك ژي برس» نام برده است.

زنجبيل به عنوان ادويه درغذاها، مرباها مصرف مي­گردد، طعم آن سوزنده و تلخ است. خواص طبي آن مقوي معده، ضد نفخ، درد دل، وعرق آور است.

در ايران جوشانده­ي زنجبيل براي رفع سردي، دل درد، ودر قم نان قندي خوشمزه­اي از آن درست مي­نمايند.

دكتر «هاوزر»در كتاب خود«چه بايد خورد وچگونه بايد پخت» از آن به خوبي ياد كرده است. زنچبيل را به عنوان داروي خلط آور، در امراضي كه مربوط به عفونتهاي ريوي، زكامهاي نزله­اي مزمن وآسم به كار مي­برند. همچنين در معالجه­ي شن كليه، كم خوني دختران جوان در مرحله­ي بلوغ كه آن را يرقان ابيض مي­نامند ودر درد اعصاب مصرف مي­كنند ولي بيماران عصبي بايد از آن پرهيز كنند.

 

منبع:دورنمايي از طب اسلامي، گياهان دارويي ، ص 134

شلغم وخواص بي نظير آن

شلغم وخواص بي نظير آن

شلغم ريشه سبزي معروفي است كه انواع گوناگون دارد. مرغوب­ترين آنها نوع تابستاني و پرورش يافته آن است كه سفيد، دوكي شكل، وكوچك مي­باشد. شلغم، از سبزي­هاي نادري است كه داراي «ارسنيك» وگوهر شب چراغ روبيديم» است. اين دو عنصر با كمك گوگرد در جلوگيري از بيماري جذام نقش مؤثري دارد. در روايات نيز آمده است كه يكي از خواص شلغم از بين رفتن رگ جذام مي­باشد. امام موسي كاظم(عليه السلام) فرموده است:«به خوردن شلغم عادت كنيد؛ زيرا هر كس جذام داشته باشد آن را آب مي­كند».

فوايد شلغم:

1.اشتها را تحريك مي­كند و به علت داشتن انسولين گياهي در درمان مرض قند و سنگ مثانه مفيد است.

2.برطرف كننده سرفه و نرم كننده سينه است.

3. سنگ­هاي مثانه، كبد و كليه را خرد مي­كند.

4. به علت داشتن ويتامين هاي BوA، نور چشم و قوه بينايي را زياد مي­كند.

5.ريشه شلغم اثر نرم كنندگي دارد و در رفع سياه سرفه وآسم، به صورت جوشانده غليظ و مخلوط با عسل مورد استفاده قرار مي­گيرد.

6. جوشانده غليظ شلغم به صورت مرهم، در تسكين دردهاي موضعي، نقرس وسرمازدگي به كار مي­رود.

7.داراي ماده ضدعفوني كننده وآنتي­بيوتيك قوي است ودر درمان سرماخوردگي و بيماري هاي عفوني سودمند است.

8. اين سبزي حاوي فسفر، كلسيم، آهن، و ويتامين هاي BوCاست و باعث افزايش نيروي جنسي و تقويت عمومي بدن مي­گردد.

9. براي رشد واستحكام استخوان­بندي بسيار مفيد است. بنابراين، براي كودكان در حال رشد نيز مفيد مي­باشد.

10. آب شلغم پخته را مي­توان در انواع گلودرد وعوارض سرماخوردگي غرغره كرد.

11. براي زياد شدن اشتها، شلغم، را در ظرف سربسته يا درون خمير بپزيد؛ چون آب واسانس­هاي آن خارج نمي­شود وميل كنيد.

12. در درمان جوش صورت مفيد است .

13. به علت داشتن ويتامين «ث» از رقيق شدن خون جلوگيري مي كند، مانع خونريزي مي شود وخستگي را برطرف مي­كند.

14. در درمان كم خوني مؤثر است؛ زيرا گلبول­هاي قرمز را افزايش مي­ دهد.

15. تخم شلغم در تمام خواص واعمال از شلغم مفيد تر و قوي­تر است. مقدار مصرف آن در هر روز 6/25 گرم است كه همراه با عسل و به صورت شربت مصرف مي­شود.

روش تهيه شربت شلغم:

وسط يك شلغم را خالي كنيد و در آن كمي شكر بريزيد.پس از مدتي در آن آب جمع مي شود، آب آن را با قاشق برداريد و مصرف كنيد. شربت شلغم براي معالجه سياه سرفه كودكان مفيد است و هيچ ضرري ندارد.

تذكر:كساني كه از نظر هضم غذا مشكل دارند و ياروده ضعيف وظريفي دارند از مصرف شلغم زياد خودداري كنند.

نشانه هاي شلغم خوب :1. سفت باشد . اگر وسط آن شل باشد و يا با فشار انگشت فرو رود پلاسيده و مانده است و اگر مصرف شود در روده­ها توليد نفخ مي­كند در حالي كه شلغم تازه نفخ ندارد.

2. پوست خارجي آن براق وشفاف باشد.

3. سنگين باشد.

4. وقتي وسط آن را بريديد ، درون آن روشن وشفاف باشد.

منبع: فصلنامه،فرهنگي و اجتماعي هدي شماره ، ص83   

سلامت باشيد

سلامت باشيد

شير يكي از غذاهاي مقوي و كامل به شمار مي­رود. سالم­ترين شيرها، شير گاو است كه با مزاج انسان نيز سازگار مي­باشد.شير، مملو از كلسيم است، كلسيم نمك مخصوصي است كه براي استحكام استخوان­هاي بدن، ناخن ها و موها، نقش حياتي دارد. بدون كلسيم، استخوان­ها سست مي­شوند؛ دندان­ها مي­پوسند؛ ناخن­ها مي­شكنند و موها مي­ريزند.

كلسيم براي محكم كردن عضلات نيز بسيار لازم است ، مخصوصا براي عضلات قلب كه دايما در حركت مي باشند. مردي به امام صادق(عليه السلام) عرض كرد كه استخوان­هايم سست و بدنم ضعيف گشته است. حضرت فرمود:«حتما شير بياشام؛ زيرا شير تو را از لاغري مفرط نجات مي دهد و به استخوان­هايت استحكام مي­بخشد».

بدون كلسيم قلب خسته، كلسيم استخوان­ها كم، استخوانها سست، آهك بدن كم و امراض قلبي ايجاد مي­گردد. اين امراض اكنون عامل مهمي براي مرگ انسان مي­باشد.

پيامبر اسلام(صلي الله عليه وآله) درباره زنان حامله توصيه فرموده است كه شير بنوشند؛ زيرا خوردن شير سبب ازدياد عقل كودكشان مي­گردد.

نوزاد براي تأمين كلسيم بدن خود احتياج به مقدار زيادي كلسيم دارد كه مادر بايد اين مقدار را از راه تغذيه تأمين نمايد.

ناسازگاري شير

از آنجايي كه هر غذايي اثر مخصوصي بر بدن دارد، خوردن بعضي غذاها با هم، گاهي ايجاد ناراحتي مي­كند. كسي كه مي­خواهد كنار سفره رنگين بنشيند و از غذاهاي متعددي مصرف كند، بايد تا اندازه­اي از خواص هر يكي از غذاها اطلاع داشته باشد؛ زيرا ممكن است چند غذا كه خواصشان مخالف يكديگر است را با هم تناول كند و دچار مشكل شود.مثلا شير و ماهي، با يكديگر سازگار نيستند. يعني هر دو را نبايد با هم خورد؛ زيرا سبب بروز مشكلات مزاجي مي شود. امام صادق(عليه السلام) در بعضي موارد به اشخاصي كه دچار بيماري شده بودند، مي­فرمود:« علت بيماري شما خوردن دو غذاي نازگار با هم است».

شخصي به امام صادق(عليه السلام) عرض كرد:

من شير خوردم ومريض شدم، حضرت فرمود:چنين نيست.توحتما با شير غذاي ديگري خورده­اي كه آن غذا به واسطه ناسازگاري با شير، تو را بيمار كرده است».

يكي از مهم­ترين غذاهايي كه با شير سازگاري دارد و كليه­ها را نيز نيرو مي­بخشد، خرما است. پيامبر اكرم (صلي الله عليه وآله) در اين باره مي­فرمايد:«دو چيز گوارايند، خرما وشير ».(رجوع به بحار­الانوار­ج62 و66 )

منبع : فصلنامه فرهنگي واجتماعي هدي، شماره 11،ص74 

پياز وخاصيت هاي بي نظير آن

پياز وخاصيت­هاي بي­نظير آن

پياز گياهي است داراي ساقه­هاي نازك و ميان تهي. اين گياه به اندازه شلغم ولايه لايه، است. پياز داراي ويتامين­هاي ،c،p، b12،b2، b1، a مي­باشد و علاوه بر اين ويتامين­ها داراي مواد معدني زيادي مثل: آهك، فسفر، پتاسيم، سديم، گوگرد، يد، سليس، وقند مي­باشد كه به طور مستقيم جذب بدن مي­شوند.

در روايات اسلامي، خواص زيررا براي پياز بيان نموده­اند:

پياز خستگي را برطرف مي­كند، اعصاب را قوي مي­نمايد، باعث ايجاد نيرو در پاها مي­شود و تب­بر است.

امام حسين(عليه السلام) مي­فرمايد:خوردن پياز به دليل فسفر موجود در آن، انجام كارهاي فكري را آسان مي­سازد، و به همين جهت مصرف آن به متفكرين و كساني كه كا­رهاي فكري دارند توصيه مي­شود. پياز داراي خاصيت نيروبخشي تقريبا قوي و آني است در نتيجه خوردن آن براي برطرف شدن ضعف و فرسودگي جسمي وعصبي، مفيد است.

پياز براي بچه­هايي كه دير رشد مي­كنند، هم چنين براي افراد سالخورده­اي كه ضعيف شده اند، غذاي مقوي و نيروبخشي است. اين گياه سرشار از سيليس است، كه به مقدار خيلي زياد، در بدن موجود است و براي تشكيل و نگه­داري استخوان­ها كاملا لازم است. اگر احساس مي كنيد خسته هستيد، اشتها نداريد، چين وچروك­هايي بر صورتتان افتاده و رنگ صورتتان زرد شده است، يك عدد پياز را چهار تكه كنيد و در سه فنجان چاي بجوشانيد تا پخته شود وفقط يك فنجان از آب آن باقي بماند. اين آب را صبح ناشتا بنوشيد.

پياز، يكي از خوراكي­هاي ضد ميكروب وضد­عفوني كننده است، ميكروب­هاي گوشت را از بين مي برد و جهاز هاضمه و مجاري تنفسي را ضدعفوني مي­كند و به دليل گوگرد موجود در آن عامل ضد عفوني كننده خون است. گوگرد پياز وقتي خون مي­شود و به ريه­ها مي­رسد، با عفونت­هاي مجاري تنفسي مثل آسم، ورم گلو، برونشيت، گريپ و…مبارزه مي­كند ونيز به واسطه «يدي» كه دارد، جوش­هاي زير پوست را درمان كرده و بهبود مي­بخشد.

رسول خدا (صلي الله عليه وآله وسلم) فرمودند :هر گاه داخل شهري شديد، از پياز آن شهر بخوريد تا گرفتار وباي آن شهر نشويد».

منبع: فصلنامه فرهنگي و اجتماعي، هدي،شماره 12، ص77

 

گياهان دارويي

زعفران

طبع زعفران گرم و خشك است و داراي ويتامين b2  مي­باشد . قسمت مورد استفاده زعفران در رنگ كردن خوراكي­ها تارهاي گل آن است كه در اصطلاح گياه شناسي به آن كلاله مي­گويند.و اغلب اين كلاله­ها با خامه همراه است. همراه بودن اين تارها با خامه هر چند تقلب محسوب نمي­شود ولي از قيمت آن مي­كاهد. زعفران داراي بوي قوي و عطر مطبوع و طعمي تلخ و كمي تند مي­باشد. تكثير اين گياه به وسيله پيازها در اواسط تيرماه صورت مي­گيرد.

خواص آن عبارتند از:

تسكين دهنده سردرد شديد-رفع بي­خوابي-نشاط­آور-ضدعفوني كننده- جلوگيري از پوسيدگي دندان- تقويت­كننده قواي پنجگانه-ادرارآور-قابض-زهكش­كننده كليه و مثانه-جلوگيري از انزال زودرس- تقويت نيروي جنسي- دافع بلغم و سودا- ضدفتق- مسكن دندان درد- ضد سرفه- ضدمننژيت

 منبع:گنج الشفا ،كاظم كياني،ص272

خواب و بيداري روزه داران

نياز به خواب مثل نياز به غذا ضروري است، پس بايد در شبانه روز طوري برنامه­ريزي كرد كه به اندازه­ي كافي خوابيد. هنگام ماه مبارك رمضان، اغلب به طور اجبار تغييراتي در خواب و بيداري افراد پيدا مي­شود، پس توصيه مي­شود ساعات خواب را طوري تنظيم كنيد كه دچار كم خوابي آزار ­دهنده يا پرخوابي زيان بخش نشويد. با تنظيم ساعات خواب و با مشخص بودن زمان غذا خوردن، ساعات مربوط به مطالعه را نيز مي­توان به نحو مناسب برنامه­ريزي كرد. اطلاعات علمي روز با حدود 14 قرن فاصله، همان را مي­گويد كه در منابع اسلامي به ما آموخته­اند.

تغييرات هورموني در ساعات مختلف شبانه­روز، اقتضا مي­كند انسان شب­ها زودتر بخوابد و صبح­ها زودتر برخيزد و در فاصله بين الطلوعين نخوابد. همچنين از نزديك غروب آفتاب تا هنگام مغرب شرعي، زمان مناسبي براي خواب نيست.

اگر براي كسي مقدور باشد، خواب قيلوله (يعني از يك ساعت مانده به ظهر، به مدت نيم ساعت خوابيدن) اثر نشاط بخشي دارد. خواب با شكم پر بلافاصله پس از صرف سحري غالباً منجر به پيدايش طعم نامطبوع در دهان و حالت كسالت و بي­نشاطي مي­شود.

البته خواب بلافاصله پس از صرف افطار هم توصيه نمي­شود، اما زود خوابيدن، يعني خوابيدن در ساعات اوليه شب سفارش شده است.

اشخاصي را هم كه توفيق عبادات شبانه را در اين ماه دارند، لازم است حداقل 6ساعت و نيم خواب آرام را براي خود بيش بيني كنند. ساعات مناسب درس خواندن، هنگام ساعات توصيه شده براي بيداري است، اما بلافاصله بعد از صرف غذا يا در لحظات پايان روز و شدت گرسنگي، زمان مناسبي نيست.

نكات پزشكي و تغذيه­اي براي روزه داران

پيشگيري از يبوست

در زمان روزه داري حركات دوره­اي روده كاهش مي­يابد. عدم آشاميدن آب و بعضي تغييرات در برنامه غذايي ماه مبارك رمضان گاهي موجب پيدايش يبوست مي­شود كه براي رفع اين مشكل و پيشگيري از آن، اقدامات زير مفيد است:

1-   بعد از صرف غذا موجي از معده به طرف روده بزرگ مي­رود كه در اصطلاح پزشكي به «رفلكس گاستروكوليك» معروف است. اگر بلافاصله بعد از صرف غذا به توالت برويد­، اين موج مي­تواند به عمل دفع كمك مؤثري كند.

2-   در فاصله افطار تا سحري (از حدود يك ساعت بعد از افطار تا نيم ساعت قبل از سحري) آشاميدن آب كافي به رفع مشكل يبوست كمك مي­كند.

3-   انواع سبزيجات خام، پخته و ميوه­ها نيز براي رفع يبوست مؤثرند.

4-   حتي گاهي مي­توان از خيسانده آلو و انجير خشك نيز بعد از صرف غذا به عنوان دسر استفاده كرد كه هم، مزاج را روان مي­كند و هم در حقيقت بخش مهمي از منافع ميوه را دارد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        

 

گياهان دارويي

كاسني

   كاسني از تيره مركبان بوده و داراي طبع سرد و تر است و حاوي ويتامينc مي­باشد. قسمت مورد استفاده كاسني برگ تازه و ريشه خشك آن است. ريشه­ي آن داراي مواد لعابدار-اينولين و قندهاي گوناگون است كمي هم تائن دارد و نيز داراي ماده اي دارويي و مقداري شوره هست. روي برگ­هاي كاسني تعداد زيادي عوامل زنده­ي مفيد، زندگاني مي­كند. لذا شستن آن در شرع و طب قديم منع شده است و چون انواع بياباني آن آلودگي نداشت و در پرتوي آفتاب پرورش پيدا مي­كنند برگ­هاي تازه آن را مي­توان نشُسته خورد.

خواص كاسني

   ضد التهاب كيسه صفرا- دافع سنگ كيسه صفرا- تصفيه كننده خون- ضد استفراغ- ضد التهاب معده-تقويت كننده قواي جنسي- ضد حرارت صفراوي.

خواص ريشه كاسني

   تقويت كننده معده-تب بر-ادرارآور- ملين- دافع اخلاط خون- درمان كننده دردهاي مفصلي- زيادكننده شير مادر- تصفيه كننده خون.

طريقه مصرف

1-يك چنگه گياه كاسني را سه دقيقه بجوشانيد و30 دقيقه بگذاريد دم بكشد و بعد از صافي بگذرانيد و ميل نماييد.

2-اندكي ريشه آن را به مدت سه دقيقه بجوشانيد و بعد از صافي بگذرانيد و ميل كنيد.

                                                                                     (كاظم كياني، گنج الشفا،ص278)

 

 

تابستان با نشاط، با تغذيه سالم

 جبران انرژي

تعريق زياد موجب دفع انرژي از بدن مي­شود، البته اين حالت براي كساني است كه بيشتر اوقات خود را در خارج از خانه و در هواي گرم سپري مي­كنند و يا به علت فعاليت شديد جسمي زياد عرق مي­كنند. چنانچه تعريق زياد موجب كاهش وزن و لاغري در شخص شود (كه البته اين حالت در افرادي كه مستعد لاغري هستند بيشتر پيش مي­آيد)، بايد از مواد پر­كالري مفيد به مقدار بيشتري استفاده شده تا كاهش وزن جبران شود.

 جبران آب بدن

در اين فصل به علت تعريق زياد ممكن است انسان در معرض دهيدراتاسيون (از دست دادن مقداري از آب بدن) قرار گيرد، بنابراين مصرف آب و مايعات و غذاهاي حاوي آب بيشتر مانند سبزي، ميوه، دوغ و غيره بايد در برنامه غذايي روزانه، افزايش يابد.

 جبران سديم

به علت تعريق زياد ممكن است مقدار بيشتري (نسبت به ساير فصول) سديم از طريق عرق دفع شود، بنابراين افرادي كه در اين فصل در معرض گرما قرار دارند و يا به علت تحريك شديد، مقدار زيادي عرق دفع مي­كنند، لازم است مقدار نمك مصرفي را كمي افزايش دهند، ولي به هيچ وجه نبايد در مصرف نمك افراط كرد.

شيرين بيان و كنجد

 

شيرين بيان

شيرين بيان داراي طبع گرم و خشك است. بيخ شيرين بيان يك قلم مهم از صادرات ايران است و كارخانجات داروسازي آن را به قيمت نازل مي­خرند و پس از آن كه آن را به صورت گرد، قرص، شربت، وعصاره درآورند به ايران برمي­گردانند.

در داروسازي پودر وعصاره آن را جهت از بين بردن طعم بد بعضي از داروها به كار مي برند و با عصاره آن شربتها و قرص هاي ضد نفخ و مقوي معده مي­سازند.

خواص آن عبارتند از:

ضد بواسير- رفع خشكي دهان- نرم كننده سينه - ضد تنگي نفس- مقوي ريه، كبد و طحال-ضد سرطان معده - مقوي نيروي جنسي- ضد التهاب معده- ادرارآور- زياد كننده فشار خون- قاعده آور- ضد آسم- ضد عطش- تقويت كننده اعصاب - ضد تورم- ضد انزال زودرس- تقويت غدد فوق كليوي- ضد سرطان خون- ضد ورم معده- جلوگيري از رماتيسم.

طريقه مصرف:

2قاشق چايخوري از پودر ريشه شيرين بيان را در يك ليوان آب حل كرده، ميل كنيد.

 

كنجد

 كنجد طبعي گرم و تر دارد و از دانه هاي روغني مي باشد و از قديم الايام مورد توجه بوده و كشت شده است. داراي بيش از 200 نژاد مختلف مي باشد ولي در حدود 20 نژاد آن را براي كاشتن انتخاب كرده اند. دانه هاي آن به رنگ سفيد، سياه، حنايي و قهوه اي مي باشد. روغن دانه هاي آن كمتر قند مي شود. علاوه بر تغذيه در صنعت نيز از آن استفاده مي شود. روغن دانه هاي سفيد مرغوب تر از ساير رنگ ها بوده ولي ميزان آن نسبت به دانه هاي سياه كمتر است. در صنعت ورني سازي مخصوصا از روغن كنجد سياه استفاده مي شود. روغن دانه هاي كنجد حتي در زمستان هم منجمد نمي شوند. قسمت مورد استفاده آن ارده وروغن آن است. دانه هاي آن را بر روي نان و بعضي شيريني ها مي پاشند تا ارزش غذايي آنها را بالا ببرند. در مصارف درماني هم مي توان از روغن كنجد به جاي روغن كرچك استفاده كرد.

خواص آن عبارتند از:

تقويت حافظه- تقويت مو- ضدسنگ كليه- ضد بواسيرخوني- جلوگيري از سرطان وسكته- باز كردن قاعدگي- ضد خون مردگي- ضدترشي معده- نرم كننده صدا- مسكن- كلسترول - رفع خستگي- دافع سودا و بلغم- مغذي-  ضد مادون قرمز وماوراء بنفش. 

                                                                                                                                                (گنج الشفاء،ص276)        

 

پزشكي

نكاتي براي نگهداري موهاي چرب

اگر موها چرب باشد به اين علت است كه غدد سباسه بيش از حد فعال هستند.

فعاليت طبيعي اين غدد، ترشح لايه اي از چربي براي محافظت از پوست در مقابل تهاجمات است. زماني كه اين غدد از كنترل خارج مي شوند و بيش از حد فعاليت مي كنند تمام طول موها چرب مي شوند. بنابراين  براي بهتر كردن شرايط، همه به شستن عميق موها اقدام مي كنند. اما اين كار اشتباه است، هر گونه حمله اي به پوست، غدد سباسه را تحريك مي كند وآنها هم به نوبه ي خود فعاليت شان را دوبرابر مي كنند.

شامپو زدن، تكنيكي مناسب براي مبارزه با موهاي چرب

 بسيار شنيده مي شود كه بهترين راه حل يراي موهاي چرب، استفاده از شامپو است. فرمول هاي مخصوصي مي توانند مفيد باشند، اما حواس تان باشد، آنها هم مانند محصولات فعال ديگر، نبايد بيش از حد مورد استفاده قرار بگيرند. ترجيحا يك شامپوي روزانه، با ph خنثي را جايگزين كنيد. روشي كه با استفاده از آن موهاي تان را مي شوييد، نيز در چرب شد نش مؤثر خواهند بود. اگر موهاي چربي داريد، اين چند توصيه ي مهم براي شامپو زدن را به خاطر داشته باشيد :

  • 1- ماساژ پوست سر خوشايند است اما اين كار غدد سباسه را تحريك مي كند.
  • 2- فقط ماليدن سرتان به آهستگي، براي تميز شدن آن، كفايت مي كند.
  • 3- ماندن شامپو بر روي سر بيش از 2 دقيقه به هيچ وجه توصيه نمي شود.

و در آخر عصاره ي اين گياهان نيز براي موهاي چرب توصيه مي شوند:

سدر، سرو، اكاليپتوس حاوي جوهر نعناع خشك، سرو كوهي، برگ بو ومورد سبز

فايده ي اين عصاره هاي طبيعي اين است كه حاوي مواد مراقبتي نيستند: فقط كافي است عصاره ي اين گياهان را به آخرين آب آبكشي موهاي تان اضافه كنيد. چند قطره عصاره ي گياهي را در يك بطري يك ليتري كه پر از آب شده، بريزيد، سپس به خوبي تكانش دهيد تا مخلوط شود سپس آن را روي تمام موهاي تان بپاشيد. (نشريه پيام سلامتي، شماره 36، مرداد 1391، ص55)  

آشنايي با 5 خوراكي كه باعث زيبايي پوست مي شوند.

آشنايي با 5 خوراكي كه باعث زيبايي پوست مي شوند.
1. اسفناج

نه تنها سيستم دفاعي بدن را بالاتر مي برد بلكه باعث درخشش چهره شما هم ميشود.اسفناج ماده اي به نام لوتئين دارد.آنتي اكسيدان كه نورهاي مضر براي چشم را به خود جذب كرده و ازآسيب ديدن سلول هاي چشمي جلوگيري مي كند. چشم هر چقدر سالمتر باشد درخشش بيشتري دارد.
2. گوجه فرنگي
گوجه فرنگي به دليل داشتن ليكوپن قرمزرنگ است. اين ماده باعث مي شود پوست انسان از يكحدي قرمز تر نشود .اين ماده از پوست دربرابر آفتاب محافظت مي كند. پس دركنار استفاده از كرم هاي ضد آفتاب مي توان گوجه فرنگي خورد كه حتي براي از بين بردن چين و چروكهاي پوست هم بسيار مفيداست.
3. كرفس
مي دانستيد كرفس انسان ها را خندان تر مي كند؟ جويدن كرفس لثه ها را ماسا‍ژ مي دهد و بين دندان راتميز و آنها را درخشان تر مي كند.
4.آب انگور قرمز و شكلات تلخ
اين دو ماده تركيبي به نام پلي فنول دارند. تحقيقات نشان دادهاين تركيب براي طولاني تر كردن عمر سلولهاي پوست بسيار مفيد است.برايداشتن پوستي صاف و سالم بهتر است آب انگور قرمز و شكلات تلخ بخوريد البته مراقب استفاده بيش از حد آنها هم باشيد.
5.بادام زميني
منبع كاملي از سلنيوم است. ماده اي عالي كه براي سلامت و شادابي موها بسيار مفيد است. گردو هم اسيدهاي مفيدي دارد كه موها را خوش حالت تر و درخشان تر مي كند.خوردن خشكبار زياد مي تواند سبب چاقي شود ولي فقط كافي است روزي2 عددبادام زميني بخوريد تا مواد عالي مورد نيازرا به بدن و موهايتان برسانيد.

منبع: مجله پيام سلامتي/ شماره 33

چراخواب قیلوله مستحب است؟

 

 

زیراخواب قیلوله  رفع خستگی می کندودرتمدد اعصاب وتشدید نشاط وتقویت مغز وحافظه تاثیر بسزایی دارد.

مردی خدمت پیامبراکرم آمد وازضعف حافظه وفراموشی اظهارنگرانی کرد.حضرت فرمودند:شاید به خواب قیلوله عادت داشتی وآن را ترک کردی ؟

 

 

عرض کرد:بلی یارسول الله ،آن شخص به خواب قیلوله خود ادامه داد حافظه اش زیادشد.

 


 

بخور نخورهای دوران بارداری

تغذیه در دوران بارداری از جمله مهم‌ترین عوامل حفظ سلامت و تندرستی زنان باردار و جنین آن‌ها محسوب می‌شود. از نگاه بسیاری از درمانگران شیوه‌های طبیعی و حتی پزشکی مدرن گنجاندن میوه و سبزی تازه در برنامه غذایی هفتگی و روزانه زنان باردار و مادران شیرده از جمله مهم‌ترین و واجب‌ترین نکاتی است که هر مادر بارداری باید آن را جدی بگیرد. اگر چه ممکن است در سراسر جهان قرص‌ها و مکمل‌های غذایی، ویتامین‌ها و مواد معدنی در طول دوران بارداری توسط متخصصان و پزشکان برای زنان تجویز شود اما درمانگران طب‌ طبیعی بر این باورند با اصلاح سبک زندگی و گنجاندن میوه‌ها و سبزی‌های سالم و تازه به جای مکمل‌ها می‌توان تمام نیازهای بدن زنان باردار را تامین کرد و علاوه بر این به حفظ تندرستی، نشاط و شادابی آن‌ها و جنینی که به همراه دارند، کمک کرد.

کاهش تهوع بارداری با به 

مصرف میوه به در دوران بارداری تاثیر بسیار زیادی در کاهش میزان تهوع ناشی از بارداری در زنان دارد. به اعتقاد درمانگران طب سنتی از آنجا که در دوران بارداری قاعدگی در زنان به طور کامل قطع می‌شود، خروج برخی از اخلاط و مواد زائد از بدن که به واسطه قاعدگی هر ماه صورت می‌گرفت، حین بارداری انجام نمی‌شود. بنابراین این مواد زائد در بدن باقی می‌ماند و این مسئله به مرور موجب تحریک دریچه مری یا دهانه معده در خانم‌های باردار می‌شود. این موضوع موجب می‌شود این دریچه به خوبی وظیفه خود را انجام ندهد و همین مسئله برخی ناراحتی‌های گوارشی مانند تهوع را برای زنان باردار به همراه دارد. از این رو درمانگران به زنان باردار توصیه می‌کنند در طول دوران بارداری هر روز یک عدد به مصرف کنند زیرا به از جمله میوه‌هایی محسوب می‌شود که می‌تواند موجب تقویت دستگاه‌ گوارشی به ویژه معده و مری شود و به این ترتیب احتمال ابتلا به تهوع دوران بارداری را کاهش دهد.

کاهش اسپاسم‌های عضلانی در بارداری 

 

بخورنخورهای بارداری
 

یکی دیگر از میوه‌هایی که تاثیر زیادی در حفظ سلامت زنان باردار و جنین آن‌ها دارد، موز است. موز به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی ویتامین B6  و  B12در گروه میوه‌های ارزشمند دوران بارداری قرار می‌گیرد که می‌تواند مقدار قابل ملاحظه‌ای پتاسیم، منیزیم و دیگر مواد معدنی را به بدن مادر و جنین برساند. به این ترتیب نه تنها فواید بی‌شماری مانند افزایش مقاومت ماهیچه‌ای مادر در برابر اسپاسم‌ها و انقباض‌های ماهیچه‌ای را همراه دارد بلکه به کیفیت و روند تکامل سیستم عصبی جنین هم کمک می‌کند. علاوه براین موز به دلیل داشتن مقداری قابل توجهی پتاسیم میوه مفیدی برای کنترل میزان فشار خون مادران باردار محسوب می‌شود. بنابراین توجه داشته باشید در برنامه غذایی روزانه خود در دوران بارداری موز تازه و رسیده را هم بگنجانید.

منبع :http://tebyanyazd.ir/