موضوعات: "بخور نخور" یا "شناخت داروهاي گياهي (گياهان دارويي)" یا "... روز تا سلامتي" یا "بخور و نخور"
نشست بهداشت با موضوع خود مراقبتی در مدرسه علمیه الزهرا(س) گراش
دوشنبه 97/07/09
« رعنا جعفری زاده » مسئول آموزش سلامت شهر گراش گفت: سلامتی یعنی رفاه کامل جسمی، روانی، اجتماعی، معنویی و نه فقط فقدان بیماری. ملاک تشخیص سلامتی مراجعه به پزشک و مراجعه به خود است. سلامتی هر فردی حق النفس خودش است. اگر چیزی که برای بدن ضرر داشته باشد بخورد حق النفس کرده است. سلامت جزئی از حق النفس است. سلامتی دو طیف دارد که عبارتند از: مرگ و بینهایت: افراد در هر جایی از نمودار سلامتی باشند در هر سن و سالی که باشند به آنها گفته میشود باید سلامتی خود را ارتقا دهید.
وی افزود: خودمراقبتی شامل اعمالی است اکتسابی، آگاهانه و هدفدار که مردم برای خود، فرزندان و خانواده انجام میدهند تا تندرست بمانند، از سلامت ذهنی و جسمی خود حفاظت کنند، نیازهای اجتماعی و روانی خود را برآورده سازند، از بیماریها و حوادث پیشگیری کنند، ناخوشیها و وضعیتهای مزمن را مراقبت کنند و از سلامت خود بعد از بیماری حاد یا ترخیص از بیمارستان حفاظت کنند. هدف از خود مراقبتی، ارتقاء سواد سلامت افراد است.
مسئول آموزش سلامت گراش خاطر نشان کرد: برای طراحی برنامه خود مراقبتی فردی، باید ابتدا وضعیت سلامت خود را ارزیابی کنیم. این کار میتواند به صورت خودارزیابی یا ارزیابی توسط تیم سلامت صورت گیرد. برای این کار باید با پزشک خانواده خود مشورت کنیم و با راهنمایی و حمایت او رفتارهای نیازمند را مشخص سازیم. سپس باید ببینیم که چقدر برای تغییر رفتار مورد نظر آمادگی داریم .
وی بیان کرد: برخی از مهمترین مزایای خود مراقبتی از این قرار است: انرژی ما را تجدید میکند، استرس ما را کاهش میدهد، چشم اندازی نو و احساسی مثبت برای زندگی به ما میبخشد، احساس شادی، آرامش و صلح را در ما ایجاد میکند، احساس سلامت و تندرستی در جسم خود میکنیم، اعتماد بنفس و عزت نفس ما را افزایش میدهد، شور و شوق زندگی و انگیزه موفقیت ما را افزایش میدهد.
خانم جعفری زاده افزود: پایین بودن انرژی، استرس و ناامیدی، کمبود انگیزه، کمبود شور و اشتیاق به زندگی و مشکلات عاطفی (به راحتی گریه کردن، زود از کوره در رفتن و …) این علائم به ما کمک میکنند بدانیم که آیا به اندازه کافی از خود مراقبت می کنیم یا نه؟
نشست بهداشت با موضوع خود مراقبتی در مدرسه علمیه الزهرا(س) گراش
دوشنبه 97/07/09
« رعنا جعفری زاده » مسئول آموزش سلامت شهر گراش گفت: سلامتی یعنی رفاه کامل جسمی، روانی، اجتماعی، معنویی و نه فقط فقدان بیماری. ملاک تشخیص سلامتی مراجعه به پزشک و مراجعه به خود است. سلامتی هر فردی حق النفس خودش است. اگر چیزی که برای بدن ضرر داشته باشد بخورد حق النفس کرده است. سلامت جزئی از حق النفس است. سلامتی دو طیف دارد که عبارتند از: مرگ و بینهایت: افراد در هر جایی از نمودار سلامتی باشند در هر سن و سالی که باشند به آنها گفته میشود باید سلامتی خود را ارتقا دهید.
وی افزود: خودمراقبتی شامل اعمالی است اکتسابی، آگاهانه و هدفدار که مردم برای خود، فرزندان و خانواده انجام میدهند تا تندرست بمانند، از سلامت ذهنی و جسمی خود حفاظت کنند، نیازهای اجتماعی و روانی خود را برآورده سازند، از بیماریها و حوادث پیشگیری کنند، ناخوشیها و وضعیتهای مزمن را مراقبت کنند و از سلامت خود بعد از بیماری حاد یا ترخیص از بیمارستان حفاظت کنند. هدف از خود مراقبتی، ارتقاء سواد سلامت افراد است.
مسئول آموزش سلامت گراش خاطر نشان کرد: برای طراحی برنامه خود مراقبتی فردی، باید ابتدا وضعیت سلامت خود را ارزیابی کنیم. این کار میتواند به صورت خودارزیابی یا ارزیابی توسط تیم سلامت صورت گیرد. برای این کار باید با پزشک خانواده خود مشورت کنیم و با راهنمایی و حمایت او رفتارهای نیازمند را مشخص سازیم. سپس باید ببینیم که چقدر برای تغییر رفتار مورد نظر آمادگی داریم .
وی بیان کرد: برخی از مهمترین مزایای خود مراقبتی از این قرار است: انرژی ما را تجدید میکند، استرس ما را کاهش میدهد، چشم اندازی نو و احساسی مثبت برای زندگی به ما میبخشد، احساس شادی، آرامش و صلح را در ما ایجاد میکند، احساس سلامت و تندرستی در جسم خود میکنیم، اعتماد بنفس و عزت نفس ما را افزایش میدهد، شور و شوق زندگی و انگیزه موفقیت ما را افزایش میدهد.
خانم جعفری زاده افزود: پایین بودن انرژی، استرس و ناامیدی، کمبود انگیزه، کمبود شور و اشتیاق به زندگی و مشکلات عاطفی (به راحتی گریه کردن، زود از کوره در رفتن و …) این علائم به ما کمک میکنند بدانیم که آیا به اندازه کافی از خود مراقبت می کنیم یا نه؟
تقويت حافظه
یکشنبه 93/10/28
آنچه حافظه را تقويت مي کند:
مويز
پيامبر صلي الله عليه و آله: هر کس ناشتا برخوردن مويز مداومت کند فهم و حافظه و ذهن، روزي او مي شود و از بلغم وي، کاسته مي شود.
عسل
پيامبر خدا صلي الله عليه و آله: هر کس حافظه مي خواهد عسل بخورد.
امام رضا عليه السلام فرمود: در عسل، درمان هر دردي است هر کس ناشتا يک قاشق عسل بخورد اين عسل، بلغم را پايان مي دهد صفرا را فرو مي نشاند، مانع از تلخه سياه (سودا ) مي شود و ذهن را صفا مي بخشد و اگر که همراه با کندر خورده شود حافظه را نکو مي سازد.
کرفس
پيامبر خدا صلي الله عليه و آله: کرفس، انسداد ها را مي گشايد، دل را طراوت مي دهد، حافظه مي آورد و ديوانگي، جذام، پيسي و ترس را دور مي کند.
روايت شده که کرفس، حافظه مي آورد، دل راطراوت مي دهد و ديوانگي و جذام و پيسي را دورمي کند .
حجامت
پيامبر خدا صلي الله عليه و آله: حجامت، عقل را افزون مي کند و بر قدرت حافظه مي افزايد .
مسواك زدن در اسلام
چهارشنبه 92/11/30
رسول خدا (صلي الله عليه وآله) اهميت فراواني به مسواك ميداد. دندانهايش پيوسته براق و سفيد بود و امت خويش را هم به مسواك زدن دستور ميداد. هر گاه ميخوابيد مسواك را بالاي سر خود ميگذاشت.
قبل از خواب مسواك ميزد. وقتي از خواب بيدار ميشد مسواك ميزد.اين نكتهي بهداشتي توصيهي خداوند به آن حضرت بود. ميفرمود: آن قدر (از سوي خداوند) به مسواك فرمان داده شدم كه ترسيدم بر من واجب شود. نسبت به امت خويش فرموده است كه: اگر نبود كه بر امتم دشوار سازم آنان را امر ميكردم كه با هر نماز مسواك بزنند، ميفرمود: مسواك هم پاكيزه كنندهي دهان است، هم موجب رضاي الهي است و از سنتهاي مؤكدي است كه خداوند قرار داده است.
در مسواك كردن ده خصلت است.
:عمربن جميع با سند از پيامبر خدا (صلي الله عليه وآله) نقل ميكند كه فرمود: در مسواك كردن ده خصلت است: دهان را پاك و خدا را راضي ميكند، حسنات را هفتاد بار اضافه مي كند و آن از سنت است، زردي دندان ها را از بين ميبرد، دندانها را سفيد و لثه را محكم مي كند، بلغم را قطع ميكند، پردهي جلوي چشم را ميبرد و اشتها به غذا ميآورد.»
منبع: براي تمام خانوادهها، باقري طاقانكي، ناصري نژاد، ج2ص551
ارزش غذايي تخم مرغ
شنبه 92/11/26
تخممرغ يكي از مواد غذايي با هضم آسان و دسترسي فراوان در برنامه غذايي افراد است. اين ماده غذايي منبع خوبي از پروتئين، ويتامين ها و املاح ضروري است. به طور متوسط يك عدد تخممرغ حدود 7 كيلو كالري انرژي و حدود 7 گرم پروتئين دارد كه از نظر پروتئيني ميتواند جايگزين 30 گرم گوشت و يا دو سوم ليوان شير شود.
بيش از نيمي از پروتئين تخم مرغ (55درصد) در سفيده آن قرار دارد و ميتواند براي همه گروههاي سني مورد مصرف قرار گيرد.
تخممرغ منبع خوبي از ويتامينها است كه كه موجب حفظ سلامتي دستگاه عصبي، كمك به خون سازي، حفظ سلامت و استحكام دندان ها و استخوانها ميشود.
همچنين تخممرغ منبع كلسيم، فسفر، روي، پتاسيم، منيزيم و سلنيوم است.
حدود نيمي از پروتئين و تقريبا تمامي چربيهاي تخممرغ در قسمت زرده آن قرار دارد و بيشتر اين مقدار چربي(دو سوم) نيز از نوع غير اشباع است كه براي فعاليتهاي طبيعي مغز و اعصاب ضروري است. همچنين هر عدد تخممرغ حاوي 240 ميلي گرم كلسترول است. مقدار مصرف تخممرغ براي افراد ديابتي يك عدد در هفته، براي افرادي كه كلسترول بالا و بيماري قلبي عروقي دارند 2تا 3 عدد در هفته (با نظر متخصص تغذيه) و براي افراد سالم، چنانچه دريافت گوشت مصرفي را محدود كنند روزي 1 عدد است.
توصيههاي مربوط به خريد و نگهداري تخممرغ
-تخممرغ را براي نگهداري در يخچال نشوييد و فقط آلودگيهاي سطحي آن را پاك كنيد و قبل از مصرف پوسته بيروني آن را بشوييد.
-از مصرف تخممرغ خام به دليل احتمال وجود آلودگي سالمونلا و اختلال در جذب ويتامينها خودداري كنيد.
- از دادن سفيده تخممرغ به كودكان زير يكسال خودداري كنيد.
-هنگام مصرف تخممرغ، آن ها را يكي يكي در ظرف جداگانه شكسته و در صورت داشتن لكه و بوي نامطبوع از مصرف آن خودداري كنيد.
-براي آبپز كردن تخممرغ، مقدار كمي نمك و يا سركه به آن اضافه كنيد كه حتي اگر پوست تخممرغ هم شكسته شد، سفيده آن بيرون نريزد.
-از نگهداري مايع تخممرغ اضافي كه براي طبخ غذا به كار برده شده، خودداري كنيد.
- در سنين رشد زرده و سفيده تخممرغ را با هم مصرف كنيد.
منبع : نشريه نامهي جامعه، شماره 90 ص73
گريپ فروت دشمن پوكي استخوان
شنبه 92/11/05
بررسيها نشان ميدهد؛ مصرف گريپ فورت با كمك به استحكام استخوانها از بروز پوكي استخوان جلوگيري ميكند.
محققان معتقدند؛ بخشهاي قرمز رنگ داخل گريپفروت نقش مؤثري در استحكام بخشي به استخوانها ايفا ميكند. محققان دانشگاه تگزاس در تحقيقاتشان دريافتند افرادي كه مصرف گريپ فروت 10 درصد از برنامه غذايي روزانهشان را تشكيل ميدهد، به ميزان قابل توجهي كمتر در معرض بروز پوكي استخوان هستند. مصرف گريپفروت به طور متوسط بين 16 تا 24 درصد در تقويت استحكام استخوانها مؤثر است. و ئچنانچه در برنامهغذايي از منابع سرشار از منيزيم نيز استفاده شود، اين تأثير به حداكثر خود خواهد رسيد، در حال حاضر بيش از 75 ميليون نفر در جهان دچار پوكي استخوان پيشرفته هستند كه نسبت مبتلايان زن به مرد 4 برابر بيشتر است.
منبع: نشريهي نامهي جامعه ، شماره53، ص72
خدايا چه بخورم؟
چهارشنبه 92/11/02
آب هاي شور و سنگين
حضرت امام صادق - عليه السلام- فرمود: « اما آب هاي شور و آب هاي سنگين، به درستي كه يبوست شكم ميآورد. »
ريحان سبزي انبياء
امام صادق -عليه السلام- فرمود: «ريحان سبزي انبياست و در آن هشت خاصيت است: 1- غذا را هضم ميكند 2- عروق را باز ميكند 3- دهان را خوشبو ميكند4- خون را صاف ميكند 5- موجب ايمني از جذام است 6- چون در اندرون قرار ميگيرد همه بيماري ها را ريشه كن مي نمايد.»
منبع: قانون خوردن و آشاميدن، محمد ابراهيم آوازه، ص98-87
فضیلت کوتاه کردن ناخن درروزجمعه
شنبه 92/10/14
امام صادق- علیه السلام-می فرمایند: کوتاه کردن ناخن ها در روز جمعه ، از جذام و پیسی و کوری ایمنی می دهد. اگر هم نیازی به کوتاه کردن نبود، آنها را بسایید.
منبع:دانش نامه احادیث پزشکی، محمد ری شهری، ص 287
زنجبيل
شنبه 92/09/09
زنجبيل گياهي است مخصوص مناطق حاره وديسقوريدوس آن را به اسم «زيك ژي برس» نام برده است.
زنجبيل به عنوان ادويه درغذاها، مرباها مصرف ميگردد، طعم آن سوزنده و تلخ است. خواص طبي آن مقوي معده، ضد نفخ، درد دل، وعرق آور است.
در ايران جوشاندهي زنجبيل براي رفع سردي، دل درد، ودر قم نان قندي خوشمزهاي از آن درست مينمايند.
دكتر «هاوزر»در كتاب خود«چه بايد خورد وچگونه بايد پخت» از آن به خوبي ياد كرده است. زنچبيل را به عنوان داروي خلط آور، در امراضي كه مربوط به عفونتهاي ريوي، زكامهاي نزلهاي مزمن وآسم به كار ميبرند. همچنين در معالجهي شن كليه، كم خوني دختران جوان در مرحلهي بلوغ كه آن را يرقان ابيض مينامند ودر درد اعصاب مصرف ميكنند ولي بيماران عصبي بايد از آن پرهيز كنند.
منبع:دورنمايي از طب اسلامي، گياهان دارويي ، ص 134
شلغم وخواص بي نظير آن
شنبه 92/08/25
شلغم وخواص بي نظير آن
شلغم ريشه سبزي معروفي است كه انواع گوناگون دارد. مرغوبترين آنها نوع تابستاني و پرورش يافته آن است كه سفيد، دوكي شكل، وكوچك ميباشد. شلغم، از سبزيهاي نادري است كه داراي «ارسنيك» وگوهر شب چراغ روبيديم» است. اين دو عنصر با كمك گوگرد در جلوگيري از بيماري جذام نقش مؤثري دارد. در روايات نيز آمده است كه يكي از خواص شلغم از بين رفتن رگ جذام ميباشد. امام موسي كاظم(عليه السلام) فرموده است:«به خوردن شلغم عادت كنيد؛ زيرا هر كس جذام داشته باشد آن را آب ميكند».
فوايد شلغم:
1.اشتها را تحريك ميكند و به علت داشتن انسولين گياهي در درمان مرض قند و سنگ مثانه مفيد است.
2.برطرف كننده سرفه و نرم كننده سينه است.
3. سنگهاي مثانه، كبد و كليه را خرد ميكند.
4. به علت داشتن ويتامين هاي BوA، نور چشم و قوه بينايي را زياد ميكند.
5.ريشه شلغم اثر نرم كنندگي دارد و در رفع سياه سرفه وآسم، به صورت جوشانده غليظ و مخلوط با عسل مورد استفاده قرار ميگيرد.
6. جوشانده غليظ شلغم به صورت مرهم، در تسكين دردهاي موضعي، نقرس وسرمازدگي به كار ميرود.
7.داراي ماده ضدعفوني كننده وآنتيبيوتيك قوي است ودر درمان سرماخوردگي و بيماري هاي عفوني سودمند است.
8. اين سبزي حاوي فسفر، كلسيم، آهن، و ويتامين هاي BوCاست و باعث افزايش نيروي جنسي و تقويت عمومي بدن ميگردد.
9. براي رشد واستحكام استخوانبندي بسيار مفيد است. بنابراين، براي كودكان در حال رشد نيز مفيد ميباشد.
10. آب شلغم پخته را ميتوان در انواع گلودرد وعوارض سرماخوردگي غرغره كرد.
11. براي زياد شدن اشتها، شلغم، را در ظرف سربسته يا درون خمير بپزيد؛ چون آب واسانسهاي آن خارج نميشود وميل كنيد.
12. در درمان جوش صورت مفيد است .
13. به علت داشتن ويتامين «ث» از رقيق شدن خون جلوگيري مي كند، مانع خونريزي مي شود وخستگي را برطرف ميكند.
14. در درمان كم خوني مؤثر است؛ زيرا گلبولهاي قرمز را افزايش مي دهد.
15. تخم شلغم در تمام خواص واعمال از شلغم مفيد تر و قويتر است. مقدار مصرف آن در هر روز 6/25 گرم است كه همراه با عسل و به صورت شربت مصرف ميشود.
روش تهيه شربت شلغم:
وسط يك شلغم را خالي كنيد و در آن كمي شكر بريزيد.پس از مدتي در آن آب جمع مي شود، آب آن را با قاشق برداريد و مصرف كنيد. شربت شلغم براي معالجه سياه سرفه كودكان مفيد است و هيچ ضرري ندارد.
تذكر:كساني كه از نظر هضم غذا مشكل دارند و ياروده ضعيف وظريفي دارند از مصرف شلغم زياد خودداري كنند.
نشانه هاي شلغم خوب :1. سفت باشد . اگر وسط آن شل باشد و يا با فشار انگشت فرو رود پلاسيده و مانده است و اگر مصرف شود در رودهها توليد نفخ ميكند در حالي كه شلغم تازه نفخ ندارد.
2. پوست خارجي آن براق وشفاف باشد.
3. سنگين باشد.
4. وقتي وسط آن را بريديد ، درون آن روشن وشفاف باشد.
منبع: فصلنامه،فرهنگي و اجتماعي هدي شماره ، ص83
سلامت باشيد
چهارشنبه 92/08/15
سلامت باشيد
شير يكي از غذاهاي مقوي و كامل به شمار ميرود. سالمترين شيرها، شير گاو است كه با مزاج انسان نيز سازگار ميباشد.شير، مملو از كلسيم است، كلسيم نمك مخصوصي است كه براي استحكام استخوانهاي بدن، ناخن ها و موها، نقش حياتي دارد. بدون كلسيم، استخوانها سست ميشوند؛ دندانها ميپوسند؛ ناخنها ميشكنند و موها ميريزند.
كلسيم براي محكم كردن عضلات نيز بسيار لازم است ، مخصوصا براي عضلات قلب كه دايما در حركت مي باشند. مردي به امام صادق(عليه السلام) عرض كرد كه استخوانهايم سست و بدنم ضعيف گشته است. حضرت فرمود:«حتما شير بياشام؛ زيرا شير تو را از لاغري مفرط نجات مي دهد و به استخوانهايت استحكام ميبخشد».
بدون كلسيم قلب خسته، كلسيم استخوانها كم، استخوانها سست، آهك بدن كم و امراض قلبي ايجاد ميگردد. اين امراض اكنون عامل مهمي براي مرگ انسان ميباشد.
پيامبر اسلام(صلي الله عليه وآله) درباره زنان حامله توصيه فرموده است كه شير بنوشند؛ زيرا خوردن شير سبب ازدياد عقل كودكشان ميگردد.
نوزاد براي تأمين كلسيم بدن خود احتياج به مقدار زيادي كلسيم دارد كه مادر بايد اين مقدار را از راه تغذيه تأمين نمايد.
ناسازگاري شير
از آنجايي كه هر غذايي اثر مخصوصي بر بدن دارد، خوردن بعضي غذاها با هم، گاهي ايجاد ناراحتي ميكند. كسي كه ميخواهد كنار سفره رنگين بنشيند و از غذاهاي متعددي مصرف كند، بايد تا اندازهاي از خواص هر يكي از غذاها اطلاع داشته باشد؛ زيرا ممكن است چند غذا كه خواصشان مخالف يكديگر است را با هم تناول كند و دچار مشكل شود.مثلا شير و ماهي، با يكديگر سازگار نيستند. يعني هر دو را نبايد با هم خورد؛ زيرا سبب بروز مشكلات مزاجي مي شود. امام صادق(عليه السلام) در بعضي موارد به اشخاصي كه دچار بيماري شده بودند، ميفرمود:« علت بيماري شما خوردن دو غذاي نازگار با هم است».
شخصي به امام صادق(عليه السلام) عرض كرد:
من شير خوردم ومريض شدم، حضرت فرمود:چنين نيست.توحتما با شير غذاي ديگري خوردهاي كه آن غذا به واسطه ناسازگاري با شير، تو را بيمار كرده است».
يكي از مهمترين غذاهايي كه با شير سازگاري دارد و كليهها را نيز نيرو ميبخشد، خرما است. پيامبر اكرم (صلي الله عليه وآله) در اين باره ميفرمايد:«دو چيز گوارايند، خرما وشير ».(رجوع به بحارالانوارج62 و66 )
منبع : فصلنامه فرهنگي واجتماعي هدي، شماره 11،ص74
پياز وخاصيت هاي بي نظير آن
شنبه 92/07/20
پياز وخاصيتهاي بينظير آن
پياز گياهي است داراي ساقههاي نازك و ميان تهي. اين گياه به اندازه شلغم ولايه لايه، است. پياز داراي ويتامينهاي ،c،p، b12،b2، b1، a ميباشد و علاوه بر اين ويتامينها داراي مواد معدني زيادي مثل: آهك، فسفر، پتاسيم، سديم، گوگرد، يد، سليس، وقند ميباشد كه به طور مستقيم جذب بدن ميشوند.
در روايات اسلامي، خواص زيررا براي پياز بيان نمودهاند:
پياز خستگي را برطرف ميكند، اعصاب را قوي مينمايد، باعث ايجاد نيرو در پاها ميشود و تببر است.
امام حسين(عليه السلام) ميفرمايد:خوردن پياز به دليل فسفر موجود در آن، انجام كارهاي فكري را آسان ميسازد، و به همين جهت مصرف آن به متفكرين و كساني كه كارهاي فكري دارند توصيه ميشود. پياز داراي خاصيت نيروبخشي تقريبا قوي و آني است در نتيجه خوردن آن براي برطرف شدن ضعف و فرسودگي جسمي وعصبي، مفيد است.
پياز براي بچههايي كه دير رشد ميكنند، هم چنين براي افراد سالخوردهاي كه ضعيف شده اند، غذاي مقوي و نيروبخشي است. اين گياه سرشار از سيليس است، كه به مقدار خيلي زياد، در بدن موجود است و براي تشكيل و نگهداري استخوانها كاملا لازم است. اگر احساس مي كنيد خسته هستيد، اشتها نداريد، چين وچروكهايي بر صورتتان افتاده و رنگ صورتتان زرد شده است، يك عدد پياز را چهار تكه كنيد و در سه فنجان چاي بجوشانيد تا پخته شود وفقط يك فنجان از آب آن باقي بماند. اين آب را صبح ناشتا بنوشيد.
پياز، يكي از خوراكيهاي ضد ميكروب وضدعفوني كننده است، ميكروبهاي گوشت را از بين مي برد و جهاز هاضمه و مجاري تنفسي را ضدعفوني ميكند و به دليل گوگرد موجود در آن عامل ضد عفوني كننده خون است. گوگرد پياز وقتي خون ميشود و به ريهها ميرسد، با عفونتهاي مجاري تنفسي مثل آسم، ورم گلو، برونشيت، گريپ و…مبارزه ميكند ونيز به واسطه «يدي» كه دارد، جوشهاي زير پوست را درمان كرده و بهبود ميبخشد.
رسول خدا (صلي الله عليه وآله وسلم) فرمودند :هر گاه داخل شهري شديد، از پياز آن شهر بخوريد تا گرفتار وباي آن شهر نشويد».
منبع: فصلنامه فرهنگي و اجتماعي، هدي،شماره 12، ص77
گياهان دارويي
چهارشنبه 92/05/09
زعفران
طبع زعفران گرم و خشك است و داراي ويتامين b2 ميباشد . قسمت مورد استفاده زعفران در رنگ كردن خوراكيها تارهاي گل آن است كه در اصطلاح گياه شناسي به آن كلاله ميگويند.و اغلب اين كلالهها با خامه همراه است. همراه بودن اين تارها با خامه هر چند تقلب محسوب نميشود ولي از قيمت آن ميكاهد. زعفران داراي بوي قوي و عطر مطبوع و طعمي تلخ و كمي تند ميباشد. تكثير اين گياه به وسيله پيازها در اواسط تيرماه صورت ميگيرد.
خواص آن عبارتند از:
تسكين دهنده سردرد شديد-رفع بيخوابي-نشاطآور-ضدعفوني كننده- جلوگيري از پوسيدگي دندان- تقويتكننده قواي پنجگانه-ادرارآور-قابض-زهكشكننده كليه و مثانه-جلوگيري از انزال زودرس- تقويت نيروي جنسي- دافع بلغم و سودا- ضدفتق- مسكن دندان درد- ضد سرفه- ضدمننژيت
منبع:گنج الشفا ،كاظم كياني،ص272
خواب و بيداري روزه داران
چهارشنبه 92/04/19
نياز به خواب مثل نياز به غذا ضروري است، پس بايد در شبانه روز طوري برنامهريزي كرد كه به اندازهي كافي خوابيد. هنگام ماه مبارك رمضان، اغلب به طور اجبار تغييراتي در خواب و بيداري افراد پيدا ميشود، پس توصيه ميشود ساعات خواب را طوري تنظيم كنيد كه دچار كم خوابي آزار دهنده يا پرخوابي زيان بخش نشويد. با تنظيم ساعات خواب و با مشخص بودن زمان غذا خوردن، ساعات مربوط به مطالعه را نيز ميتوان به نحو مناسب برنامهريزي كرد. اطلاعات علمي روز با حدود 14 قرن فاصله، همان را ميگويد كه در منابع اسلامي به ما آموختهاند.
تغييرات هورموني در ساعات مختلف شبانهروز، اقتضا ميكند انسان شبها زودتر بخوابد و صبحها زودتر برخيزد و در فاصله بين الطلوعين نخوابد. همچنين از نزديك غروب آفتاب تا هنگام مغرب شرعي، زمان مناسبي براي خواب نيست.
اگر براي كسي مقدور باشد، خواب قيلوله (يعني از يك ساعت مانده به ظهر، به مدت نيم ساعت خوابيدن) اثر نشاط بخشي دارد. خواب با شكم پر بلافاصله پس از صرف سحري غالباً منجر به پيدايش طعم نامطبوع در دهان و حالت كسالت و بينشاطي ميشود.
البته خواب بلافاصله پس از صرف افطار هم توصيه نميشود، اما زود خوابيدن، يعني خوابيدن در ساعات اوليه شب سفارش شده است.
اشخاصي را هم كه توفيق عبادات شبانه را در اين ماه دارند، لازم است حداقل 6ساعت و نيم خواب آرام را براي خود بيش بيني كنند. ساعات مناسب درس خواندن، هنگام ساعات توصيه شده براي بيداري است، اما بلافاصله بعد از صرف غذا يا در لحظات پايان روز و شدت گرسنگي، زمان مناسبي نيست.
نكات پزشكي و تغذيهاي براي روزه داران
چهارشنبه 92/04/19
پيشگيري از يبوست
در زمان روزه داري حركات دورهاي روده كاهش مييابد. عدم آشاميدن آب و بعضي تغييرات در برنامه غذايي ماه مبارك رمضان گاهي موجب پيدايش يبوست ميشود كه براي رفع اين مشكل و پيشگيري از آن، اقدامات زير مفيد است:
1- بعد از صرف غذا موجي از معده به طرف روده بزرگ ميرود كه در اصطلاح پزشكي به «رفلكس گاستروكوليك» معروف است. اگر بلافاصله بعد از صرف غذا به توالت برويد، اين موج ميتواند به عمل دفع كمك مؤثري كند.
2- در فاصله افطار تا سحري (از حدود يك ساعت بعد از افطار تا نيم ساعت قبل از سحري) آشاميدن آب كافي به رفع مشكل يبوست كمك ميكند.
3- انواع سبزيجات خام، پخته و ميوهها نيز براي رفع يبوست مؤثرند.
4- حتي گاهي ميتوان از خيسانده آلو و انجير خشك نيز بعد از صرف غذا به عنوان دسر استفاده كرد كه هم، مزاج را روان ميكند و هم در حقيقت بخش مهمي از منافع ميوه را دارد.
گياهان دارويي
شنبه 92/04/15
كاسني
كاسني از تيره مركبان بوده و داراي طبع سرد و تر است و حاوي ويتامينc ميباشد. قسمت مورد استفاده كاسني برگ تازه و ريشه خشك آن است. ريشهي آن داراي مواد لعابدار-اينولين و قندهاي گوناگون است كمي هم تائن دارد و نيز داراي ماده اي دارويي و مقداري شوره هست. روي برگهاي كاسني تعداد زيادي عوامل زندهي مفيد، زندگاني ميكند. لذا شستن آن در شرع و طب قديم منع شده است و چون انواع بياباني آن آلودگي نداشت و در پرتوي آفتاب پرورش پيدا ميكنند برگهاي تازه آن را ميتوان نشُسته خورد.
خواص كاسني
ضد التهاب كيسه صفرا- دافع سنگ كيسه صفرا- تصفيه كننده خون- ضد استفراغ- ضد التهاب معده-تقويت كننده قواي جنسي- ضد حرارت صفراوي.
خواص ريشه كاسني
تقويت كننده معده-تب بر-ادرارآور- ملين- دافع اخلاط خون- درمان كننده دردهاي مفصلي- زيادكننده شير مادر- تصفيه كننده خون.
طريقه مصرف
1-يك چنگه گياه كاسني را سه دقيقه بجوشانيد و30 دقيقه بگذاريد دم بكشد و بعد از صافي بگذرانيد و ميل نماييد.
2-اندكي ريشه آن را به مدت سه دقيقه بجوشانيد و بعد از صافي بگذرانيد و ميل كنيد.
(كاظم كياني، گنج الشفا،ص278)
تابستان با نشاط، با تغذيه سالم
شنبه 92/04/08
جبران انرژي
تعريق زياد موجب دفع انرژي از بدن ميشود، البته اين حالت براي كساني است كه بيشتر اوقات خود را در خارج از خانه و در هواي گرم سپري ميكنند و يا به علت فعاليت شديد جسمي زياد عرق ميكنند. چنانچه تعريق زياد موجب كاهش وزن و لاغري در شخص شود (كه البته اين حالت در افرادي كه مستعد لاغري هستند بيشتر پيش ميآيد)، بايد از مواد پركالري مفيد به مقدار بيشتري استفاده شده تا كاهش وزن جبران شود.
جبران آب بدن
در اين فصل به علت تعريق زياد ممكن است انسان در معرض دهيدراتاسيون (از دست دادن مقداري از آب بدن) قرار گيرد، بنابراين مصرف آب و مايعات و غذاهاي حاوي آب بيشتر مانند سبزي، ميوه، دوغ و غيره بايد در برنامه غذايي روزانه، افزايش يابد.
جبران سديم
به علت تعريق زياد ممكن است مقدار بيشتري (نسبت به ساير فصول) سديم از طريق عرق دفع شود، بنابراين افرادي كه در اين فصل در معرض گرما قرار دارند و يا به علت تحريك شديد، مقدار زيادي عرق دفع ميكنند، لازم است مقدار نمك مصرفي را كمي افزايش دهند، ولي به هيچ وجه نبايد در مصرف نمك افراط كرد.
شيرين بيان و كنجد
شنبه 92/03/25
شيرين بيان
شيرين بيان داراي طبع گرم و خشك است. بيخ شيرين بيان يك قلم مهم از صادرات ايران است و كارخانجات داروسازي آن را به قيمت نازل ميخرند و پس از آن كه آن را به صورت گرد، قرص، شربت، وعصاره درآورند به ايران برميگردانند.
در داروسازي پودر وعصاره آن را جهت از بين بردن طعم بد بعضي از داروها به كار مي برند و با عصاره آن شربتها و قرص هاي ضد نفخ و مقوي معده ميسازند.
خواص آن عبارتند از:
ضد بواسير- رفع خشكي دهان- نرم كننده سينه - ضد تنگي نفس- مقوي ريه، كبد و طحال-ضد سرطان معده - مقوي نيروي جنسي- ضد التهاب معده- ادرارآور- زياد كننده فشار خون- قاعده آور- ضد آسم- ضد عطش- تقويت كننده اعصاب - ضد تورم- ضد انزال زودرس- تقويت غدد فوق كليوي- ضد سرطان خون- ضد ورم معده- جلوگيري از رماتيسم.
طريقه مصرف:
2قاشق چايخوري از پودر ريشه شيرين بيان را در يك ليوان آب حل كرده، ميل كنيد.
كنجد
كنجد طبعي گرم و تر دارد و از دانه هاي روغني مي باشد و از قديم الايام مورد توجه بوده و كشت شده است. داراي بيش از 200 نژاد مختلف مي باشد ولي در حدود 20 نژاد آن را براي كاشتن انتخاب كرده اند. دانه هاي آن به رنگ سفيد، سياه، حنايي و قهوه اي مي باشد. روغن دانه هاي آن كمتر قند مي شود. علاوه بر تغذيه در صنعت نيز از آن استفاده مي شود. روغن دانه هاي سفيد مرغوب تر از ساير رنگ ها بوده ولي ميزان آن نسبت به دانه هاي سياه كمتر است. در صنعت ورني سازي مخصوصا از روغن كنجد سياه استفاده مي شود. روغن دانه هاي كنجد حتي در زمستان هم منجمد نمي شوند. قسمت مورد استفاده آن ارده وروغن آن است. دانه هاي آن را بر روي نان و بعضي شيريني ها مي پاشند تا ارزش غذايي آنها را بالا ببرند. در مصارف درماني هم مي توان از روغن كنجد به جاي روغن كرچك استفاده كرد.
خواص آن عبارتند از:
تقويت حافظه- تقويت مو- ضدسنگ كليه- ضد بواسيرخوني- جلوگيري از سرطان وسكته- باز كردن قاعدگي- ضد خون مردگي- ضدترشي معده- نرم كننده صدا- مسكن- كلسترول - رفع خستگي- دافع سودا و بلغم- مغذي- ضد مادون قرمز وماوراء بنفش.
(گنج الشفاء،ص276)
پزشكي
شنبه 92/03/18
نكاتي براي نگهداري موهاي چرب
اگر موها چرب باشد به اين علت است كه غدد سباسه بيش از حد فعال هستند.
فعاليت طبيعي اين غدد، ترشح لايه اي از چربي براي محافظت از پوست در مقابل تهاجمات است. زماني كه اين غدد از كنترل خارج مي شوند و بيش از حد فعاليت مي كنند تمام طول موها چرب مي شوند. بنابراين براي بهتر كردن شرايط، همه به شستن عميق موها اقدام مي كنند. اما اين كار اشتباه است، هر گونه حمله اي به پوست، غدد سباسه را تحريك مي كند وآنها هم به نوبه ي خود فعاليت شان را دوبرابر مي كنند.
شامپو زدن، تكنيكي مناسب براي مبارزه با موهاي چرب
بسيار شنيده مي شود كه بهترين راه حل يراي موهاي چرب، استفاده از شامپو است. فرمول هاي مخصوصي مي توانند مفيد باشند، اما حواس تان باشد، آنها هم مانند محصولات فعال ديگر، نبايد بيش از حد مورد استفاده قرار بگيرند. ترجيحا يك شامپوي روزانه، با ph خنثي را جايگزين كنيد. روشي كه با استفاده از آن موهاي تان را مي شوييد، نيز در چرب شد نش مؤثر خواهند بود. اگر موهاي چربي داريد، اين چند توصيه ي مهم براي شامپو زدن را به خاطر داشته باشيد :
- 1- ماساژ پوست سر خوشايند است اما اين كار غدد سباسه را تحريك مي كند.
- 2- فقط ماليدن سرتان به آهستگي، براي تميز شدن آن، كفايت مي كند.
- 3- ماندن شامپو بر روي سر بيش از 2 دقيقه به هيچ وجه توصيه نمي شود.
و در آخر عصاره ي اين گياهان نيز براي موهاي چرب توصيه مي شوند:
سدر، سرو، اكاليپتوس حاوي جوهر نعناع خشك، سرو كوهي، برگ بو ومورد سبز
فايده ي اين عصاره هاي طبيعي اين است كه حاوي مواد مراقبتي نيستند: فقط كافي است عصاره ي اين گياهان را به آخرين آب آبكشي موهاي تان اضافه كنيد. چند قطره عصاره ي گياهي را در يك بطري يك ليتري كه پر از آب شده، بريزيد، سپس به خوبي تكانش دهيد تا مخلوط شود سپس آن را روي تمام موهاي تان بپاشيد. (نشريه پيام سلامتي، شماره 36، مرداد 1391، ص55)
آشنايي با 5 خوراكي كه باعث زيبايي پوست مي شوند.
سه شنبه 91/09/14
آشنايي با 5 خوراكي كه باعث زيبايي پوست مي شوند.
1. اسفناج
نه تنها سيستم دفاعي بدن را بالاتر مي برد بلكه باعث درخشش چهره شما هم ميشود.اسفناج ماده اي به نام لوتئين دارد.آنتي اكسيدان كه نورهاي مضر براي چشم را به خود جذب كرده و ازآسيب ديدن سلول هاي چشمي جلوگيري مي كند. چشم هر چقدر سالمتر باشد درخشش بيشتري دارد.
2. گوجه فرنگي
گوجه فرنگي به دليل داشتن ليكوپن قرمزرنگ است. اين ماده باعث مي شود پوست انسان از يكحدي قرمز تر نشود .اين ماده از پوست دربرابر آفتاب محافظت مي كند. پس دركنار استفاده از كرم هاي ضد آفتاب مي توان گوجه فرنگي خورد كه حتي براي از بين بردن چين و چروكهاي پوست هم بسيار مفيداست.
3. كرفس
مي دانستيد كرفس انسان ها را خندان تر مي كند؟ جويدن كرفس لثه ها را ماساژ مي دهد و بين دندان راتميز و آنها را درخشان تر مي كند.
4.آب انگور قرمز و شكلات تلخ
اين دو ماده تركيبي به نام پلي فنول دارند. تحقيقات نشان دادهاين تركيب براي طولاني تر كردن عمر سلولهاي پوست بسيار مفيد است.برايداشتن پوستي صاف و سالم بهتر است آب انگور قرمز و شكلات تلخ بخوريد البته مراقب استفاده بيش از حد آنها هم باشيد.
5.بادام زميني
منبع كاملي از سلنيوم است. ماده اي عالي كه براي سلامت و شادابي موها بسيار مفيد است. گردو هم اسيدهاي مفيدي دارد كه موها را خوش حالت تر و درخشان تر مي كند.خوردن خشكبار زياد مي تواند سبب چاقي شود ولي فقط كافي است روزي2 عددبادام زميني بخوريد تا مواد عالي مورد نيازرا به بدن و موهايتان برسانيد.
منبع: مجله پيام سلامتي/ شماره 33
چراخواب قیلوله مستحب است؟
یکشنبه 91/08/21
زیراخواب قیلوله رفع خستگی می کندودرتمدد اعصاب وتشدید نشاط وتقویت مغز وحافظه تاثیر بسزایی دارد.
مردی خدمت پیامبراکرم آمد وازضعف حافظه وفراموشی اظهارنگرانی کرد.حضرت فرمودند:شاید به خواب قیلوله عادت داشتی وآن را ترک کردی ؟
عرض کرد:بلی یارسول الله ،آن شخص به خواب قیلوله خود ادامه داد حافظه اش زیادشد.
بخور نخورهای دوران بارداری
چهارشنبه 91/08/17
تغذیه در دوران بارداری از جمله مهمترین عوامل حفظ سلامت و تندرستی زنان باردار و جنین آنها محسوب میشود. از نگاه بسیاری از درمانگران شیوههای طبیعی و حتی پزشکی مدرن گنجاندن میوه و سبزی تازه در برنامه غذایی هفتگی و روزانه زنان باردار و مادران شیرده از جمله مهمترین و واجبترین نکاتی است که هر مادر بارداری باید آن را جدی بگیرد. اگر چه ممکن است در سراسر جهان قرصها و مکملهای غذایی، ویتامینها و مواد معدنی در طول دوران بارداری توسط متخصصان و پزشکان برای زنان تجویز شود اما درمانگران طب طبیعی بر این باورند با اصلاح سبک زندگی و گنجاندن میوهها و سبزیهای سالم و تازه به جای مکملها میتوان تمام نیازهای بدن زنان باردار را تامین کرد و علاوه بر این به حفظ تندرستی، نشاط و شادابی آنها و جنینی که به همراه دارند، کمک کرد.
کاهش تهوع بارداری با به
مصرف میوه به در دوران بارداری تاثیر بسیار زیادی در کاهش میزان تهوع ناشی از بارداری در زنان دارد. به اعتقاد درمانگران طب سنتی از آنجا که در دوران بارداری قاعدگی در زنان به طور کامل قطع میشود، خروج برخی از اخلاط و مواد زائد از بدن که به واسطه قاعدگی هر ماه صورت میگرفت، حین بارداری انجام نمیشود. بنابراین این مواد زائد در بدن باقی میماند و این مسئله به مرور موجب تحریک دریچه مری یا دهانه معده در خانمهای باردار میشود. این موضوع موجب میشود این دریچه به خوبی وظیفه خود را انجام ندهد و همین مسئله برخی ناراحتیهای گوارشی مانند تهوع را برای زنان باردار به همراه دارد. از این رو درمانگران به زنان باردار توصیه میکنند در طول دوران بارداری هر روز یک عدد به مصرف کنند زیرا به از جمله میوههایی محسوب میشود که میتواند موجب تقویت دستگاه گوارشی به ویژه معده و مری شود و به این ترتیب احتمال ابتلا به تهوع دوران بارداری را کاهش دهد.
کاهش اسپاسمهای عضلانی در بارداری
یکی دیگر از میوههایی که تاثیر زیادی در حفظ سلامت زنان باردار و جنین آنها دارد، موز است. موز به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی ویتامین B6 و B12در گروه میوههای ارزشمند دوران بارداری قرار میگیرد که میتواند مقدار قابل ملاحظهای پتاسیم، منیزیم و دیگر مواد معدنی را به بدن مادر و جنین برساند. به این ترتیب نه تنها فواید بیشماری مانند افزایش مقاومت ماهیچهای مادر در برابر اسپاسمها و انقباضهای ماهیچهای را همراه دارد بلکه به کیفیت و روند تکامل سیستم عصبی جنین هم کمک میکند. علاوه براین موز به دلیل داشتن مقداری قابل توجهی پتاسیم میوه مفیدی برای کنترل میزان فشار خون مادران باردار محسوب میشود. بنابراین توجه داشته باشید در برنامه غذایی روزانه خود در دوران بارداری موز تازه و رسیده را هم بگنجانید.
منبع :http://tebyanyazd.ir/