خواب و بيداري روزه داران
نياز به خواب مثل نياز به غذا ضروري است، پس بايد در شبانه روز طوري برنامهريزي كرد كه به اندازهي كافي خوابيد. هنگام ماه مبارك رمضان، اغلب به طور اجبار تغييراتي در خواب و بيداري افراد پيدا ميشود، پس توصيه ميشود ساعات خواب را طوري تنظيم كنيد كه دچار كم خوابي آزار دهنده يا پرخوابي زيان بخش نشويد. با تنظيم ساعات خواب و با مشخص بودن زمان غذا خوردن، ساعات مربوط به مطالعه را نيز ميتوان به نحو مناسب برنامهريزي كرد. اطلاعات علمي روز با حدود 14 قرن فاصله، همان را ميگويد كه در منابع اسلامي به ما آموختهاند.
تغييرات هورموني در ساعات مختلف شبانهروز، اقتضا ميكند انسان شبها زودتر بخوابد و صبحها زودتر برخيزد و در فاصله بين الطلوعين نخوابد. همچنين از نزديك غروب آفتاب تا هنگام مغرب شرعي، زمان مناسبي براي خواب نيست.
اگر براي كسي مقدور باشد، خواب قيلوله (يعني از يك ساعت مانده به ظهر، به مدت نيم ساعت خوابيدن) اثر نشاط بخشي دارد. خواب با شكم پر بلافاصله پس از صرف سحري غالباً منجر به پيدايش طعم نامطبوع در دهان و حالت كسالت و بينشاطي ميشود.
البته خواب بلافاصله پس از صرف افطار هم توصيه نميشود، اما زود خوابيدن، يعني خوابيدن در ساعات اوليه شب سفارش شده است.
اشخاصي را هم كه توفيق عبادات شبانه را در اين ماه دارند، لازم است حداقل 6ساعت و نيم خواب آرام را براي خود بيش بيني كنند. ساعات مناسب درس خواندن، هنگام ساعات توصيه شده براي بيداري است، اما بلافاصله بعد از صرف غذا يا در لحظات پايان روز و شدت گرسنگي، زمان مناسبي نيست.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام گراش در 1392/04/19 ساعت 01:13:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |