ارزش غذايي تخم مرغ
تخممرغ يكي از مواد غذايي با هضم آسان و دسترسي فراوان در برنامه غذايي افراد است. اين ماده غذايي منبع خوبي از پروتئين، ويتامين ها و املاح ضروري است. به طور متوسط يك عدد تخممرغ حدود 7 كيلو كالري انرژي و حدود 7 گرم پروتئين دارد كه از نظر پروتئيني ميتواند جايگزين 30 گرم گوشت و يا دو سوم ليوان شير شود.
بيش از نيمي از پروتئين تخم مرغ (55درصد) در سفيده آن قرار دارد و ميتواند براي همه گروههاي سني مورد مصرف قرار گيرد.
تخممرغ منبع خوبي از ويتامينها است كه كه موجب حفظ سلامتي دستگاه عصبي، كمك به خون سازي، حفظ سلامت و استحكام دندان ها و استخوانها ميشود.
همچنين تخممرغ منبع كلسيم، فسفر، روي، پتاسيم، منيزيم و سلنيوم است.
حدود نيمي از پروتئين و تقريبا تمامي چربيهاي تخممرغ در قسمت زرده آن قرار دارد و بيشتر اين مقدار چربي(دو سوم) نيز از نوع غير اشباع است كه براي فعاليتهاي طبيعي مغز و اعصاب ضروري است. همچنين هر عدد تخممرغ حاوي 240 ميلي گرم كلسترول است. مقدار مصرف تخممرغ براي افراد ديابتي يك عدد در هفته، براي افرادي كه كلسترول بالا و بيماري قلبي عروقي دارند 2تا 3 عدد در هفته (با نظر متخصص تغذيه) و براي افراد سالم، چنانچه دريافت گوشت مصرفي را محدود كنند روزي 1 عدد است.
توصيههاي مربوط به خريد و نگهداري تخممرغ
-تخممرغ را براي نگهداري در يخچال نشوييد و فقط آلودگيهاي سطحي آن را پاك كنيد و قبل از مصرف پوسته بيروني آن را بشوييد.
-از مصرف تخممرغ خام به دليل احتمال وجود آلودگي سالمونلا و اختلال در جذب ويتامينها خودداري كنيد.
- از دادن سفيده تخممرغ به كودكان زير يكسال خودداري كنيد.
-هنگام مصرف تخممرغ، آن ها را يكي يكي در ظرف جداگانه شكسته و در صورت داشتن لكه و بوي نامطبوع از مصرف آن خودداري كنيد.
-براي آبپز كردن تخممرغ، مقدار كمي نمك و يا سركه به آن اضافه كنيد كه حتي اگر پوست تخممرغ هم شكسته شد، سفيده آن بيرون نريزد.
-از نگهداري مايع تخممرغ اضافي كه براي طبخ غذا به كار برده شده، خودداري كنيد.
- در سنين رشد زرده و سفيده تخممرغ را با هم مصرف كنيد.
منبع : نشريه نامهي جامعه، شماره 90 ص73
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام گراش در 1392/11/26 ساعت 11:15:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |