نامگذاري «ماه رمضان»
برخي «رمضان» را از «رمض» مشتق ميدانند كه به معناي تافته شدن سنگها از شدت گرما است و چون وجوب روزه در ماه رمضان، مصادف با شدت گرما بوده است، نام اين ماه را رمضان گذاشتهاند. به يك تعبير ماه رمضان، ماه سوزاندن گناهان و بلكه بالاتر، سوزاندن نفس آدمي است كه انسان خام را پخته ميكند تا حجاب انانيت و خودخواهي از ميان برداشته شود.
برخي ديگر رمضان را مشتق از«رميض»، به معناي ابر و باران در پايان چلهي تابستان و ابتداي فصل پاييز ميدانند كه گرماي تابستان را دور ميكند. به اين دليل، اين ماه را «رمضان» گفتهاند كه بدنهاي آدميان را از گناهان ميشويد. برخي ديگر «رمضان» را برگرفته از«رمضت النصل ارمضه رمضا» ميدانند؛ به اين معنا كه نيزه را ميان دو سنگ ميگذاشتند و بر آن ميكوفتند تا نازك شود. به اين تعبير رمضان؛ يعني، انسان خود را ميان طاعت و عبادت الهي قرار ميدهد تا نفس او نرم و آمادهي بندگي شود. از اين رو برخي ميگويند: «رمضان» نامي است كه اسلام بر اين ماه گذاشته است و بنا بر نظر ديگر، از زمان جاهليت بر اين نام بوده است. در معناي «رمضان» به دو نكته كه در روايات بيان شده، اشاره ميگردد:
1.در بسياري از احاديث اهل بيت -عليهم السلام- از گفتن كلمهي «رمضان» به تنهايي نهي و توصيه شده است كه آن را «ماه رمضان» نام گذارند؛ زيرا «رمضان» يكي از اسماي الهي است. از امير مؤمنان -عليه السلام- نقل شده است: «نگوييد رمضان؛ بلكه بگوييد ماه رمضان و احترام آن را رعايت كنيد». امام باقر -عليه السلام- فرمود: «نگوييد «اين رمضان» و «رمضان رفت» و يا «رمضان آمد»؛ زيرا «رمضان» نامي از نامهاي خداوند است كه نميآيد و نميرود. رفتن و آمدن ويژگيهاي موجود زايل شدني است».
پس در حقيقت «رمضان» نامي از نامهاي خداوند است و ماه رمضان، ماه الهي است. به همين تعبير از پيامبر گرامي اسلام -صلي الله عليه وآله- در خطبهي شعبانيه وارد شده است: «ايها الناس قد اقبل اليكم شهر الله» ؛«اي مردم همانا ماه خدا به سوي شما روي آورده است».
2. در روايات متعدد ماه رمضان اول سال معرفي شده؛ چنان كه امام صادق-عليه السلام- فرموده است: «اول سال، ماه رمضان است» و به اين دليل اگر اين ماه سالم باشد، همهي سال درست و سالم خواهد بود.
براي سالكان و كساني كه به دنبال خودسازي هستند، ماه رمضان اول سال است. در ماههاي رجب و شعبان، بايست حساب سالشان را صاف و پاك كنند و با پاكي به مهماني خداوند گام نهند.
پرسشها و پاسخها، ويژه ماه مبارك رمضان، دفتر نهم، ص25-26
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام گراش در 1392/04/29 ساعت 10:13:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |
1392/04/29 @ 11:30:06 ق.ظ
صدرارحامی [عضو]
با سلام و احترام
مطلب زيبايي بود ،موفق و سربلند باشيد.
شب عفو است و محتاج دعایم ، زعمق دل دعایی کن برایم
اگر امشب به معشوقت رسیدی ، خدا را در میان اشک دیدی
کمی هم نزد او یادی زما کن ، کمی هم جای ما او را صدا کن
بگو یارب فلانی رو سیاه است ، دو دستش خالی و غرق گناه است . . .