ميهماني خداوند در ماه رمضان
ميهماني خداوند، به معناي اكرام و رحمت خاص الهي بر بندگان است؛ زيرا بندگان اعم از مؤمن و كافر در سراسر زندگي خود، در سر سفرهي اكرام و رحمت الهي نشستهاند. اما ميهماني در ماه رمضان، اكرام و رحمت خاص براي روزه داران است. بر اساس روايات، چند موضوع نشان از ميهماني خداوند است:
1. از شب اول ماه رمضان، درهاي بهشت باز ميشود و تا شب آخر بسته نميشود.
2. از ابتدا تا انتهاي ماه رمضان، درهاي جهنم بسته ميشود.
3. شياطين در بند و زنجير ميشوند تا نتوانند روزهي بندگان را خراب كنند.
4. ماه رمضان، ماهي است كه ابتداي آن رحمت، وسطش آمرزش گناهان و پايان آن، آزادي از آتش جهنم است؛ يعني، با رحمت الهي به ميهماني دعوت وآمرزيده ميشويم و در پايان ميهماني به عنوان هديه، از آتش جهنم آزاد ميگرديم.
5. وجود شب قدر در اين ماه است كه ارزش آن، از هزار ماه بيشتر است و عبادت در آن، نتايج بسياري دارد و سرنوشت يك سال بندگان درآن تعيين ميگردد. بدون ترديد موفقيت در هر كاري، مستلزم برنامهريزي صحيح است و آن هنگامي ميسر است كه:
الف. برنامه ناظر به اهدافي باشد كه انسان، در پيش روي دارد.
ب. اهداف وقتي از شفافيت برخوردار ميشود كه فرصت پيش آمده يا امكانات فراهم شده، به خوبي شناخته وارزشگذاري گردد.
ج. وقتي انسان ارزش فرصتي را بداند و يا اهميت نعمتي را درك كند. قدر آن را بهتر ميداند و بيشتر از آن بهره ميبرد.
پس بايد از اين فرصت سرنوشتساز، بيشترين بهره را ببريم و اگر بخواهيم به اين هدف دست يازيم، بايد براي لحظه لحظهي آن حساب باز كنيم؛ حتي براي ساعاتي كه در حال خواب و يا استراحت هستيم.
براي استفادهي كامل از ماه رمضان، هر كس بايد متناسب با موقعيت شغلي و وضعيت جسماني و رواني خويش، برنامهريزي كند. در اين صورت بايد وقت خود را به چند بخش تقسيم كنيم:
بخش اول: علم و معرفت
در اين ماه بايد با جديت تمام، در جهت دانش افزايي تخصصي و معرفت يابي بنيادي و اعتقادي بكوشيم.
بخش دوم: عبادت و مناجات
در ماه رمضان، علاوه بر عبادتهاي معمول كه در طول سال هميشه بايد انجام دهيم، عبادتهاي واجب و مستحب ديگري نيز اضافه شده است؛ مانند: روزه گرفتن، تلاوت قرآن، خواندن دعاهاي ماه رمضان، احسان و… براي انجام دادن اين اعمال، تأكيد فراواني شده است و بايد در برنامهريزي ماه رمضان، در نظر گرفته شود.
بخش سوم: خواب و استراحت
لازمهي استفادهي بهينه از دو بخش گذشته، اين است كه خواب و استراحت انسان به مقدار كافي باشد. در غير اين صورت در دو بخش اول نيز موفق نخواهد بود. در ماه مبارك رمضان، به دليل جابهجايي اوقات غذا و تغييراتي ديگر، تا حدودي چرخهي خواب و استراحت نيز تغيير ميكند. توصيه ما اين است كه بكوشيد ميزان خواب خود را خيلي تغيير ندهيد و وقت آن را نيز خيلي به هم نزنيد؛ براي مثال اگر هنگام سحر حدود يك ساعت (براي سحري خوردن و خواندن نماز شب و نماز صبح) بيدار ميمانيد؛ اين مقدار از خواب را در روز جبران كنيد. بعد از نماز ظهر وعصر با توجه به اينكه ناهار از برنامه روزانه حذف شده است زمان مناسبي براي استراحت و خواب است. در اين صورت مقداري از شب را ميتوانيد بيدار بمانيد و از وقتتان استفاده بهتري بكنيد.
منبع: پرسشها و پاسخها، ويژه ماه مبارك رمضان، دفتر نهم، ص23
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام گراش در 1392/04/29 ساعت 01:46:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |