روزه بگيريد تا سالم بمانيد
«معده خانهي هر دردي است و خودداري از خوردن، بالاترين داروهاست. پيامبر اكرم-صلي الله عليه وآله-روزه گرفتن، علاوه بر فوايد معنوي، فوايد بهداشتي ارزشمند و فراواني به همراه دارد. روزه، دستگاههاي بدن را از خستگي مداوم رها ميسازد و عمر را طولاني ميكند. هم چنين به جسم نشاط تازهاي ميبخشد و انسان را از كسالت و سستي ميرهاند. روزه با از بين بردن چاقي، انسان را از بيماريها آزاد ميسازد.
دكتر آلكسيس كارل در كتاب انسان موجود ناشناخته مينويسد: «با روزهداري، قند خون در كبد ميريزد و چربيهايي كه در زير پوست ذخيره شدهاند و پروتئينهاي عضلات و غدد و سلولهاي كبدي آزاد ميشوند و به مصرف تغذيه انسان ميرسند». وي ميگويد: «لزوم روزهداري در تمام اديان تأكيد شده است. هنگام روزهداري، ابتدا گرسنگي و گاهي نوعي تحريك عصبي و بعد ضعف احساس ميشود، ولي در عين حال كيفيات پوشيدهاي كه اهميت زيادي دارند به فعاليت ميافتند. تمام اعضاي بدن مواد خاص خود را براي نگهداري تعادل محيط داخلي و قلب قرباني ميكنند و به اين ترتيب روزه، تمام بافتهاي بدني را ميشويد وآنها را عوض ميكند».
انسان در وقت گرسنگي ملايم، داراي عواطف رقيقتر، هوش و حواس بيدارتر، فكر روشنتر و روانتر، ذوقيات لطيفتر و غيرت براگيختهتر ميباشد.شهوت جنسي و حالات عصبي نيز در اين موقع ضعيفتر است و حالات روحي خيلي نورانيتر و حضور قلب بيشتر مي باشد».
پروفسور كاپو معتقد است: «رژيمهاي روزهداري كه پزشكان معروف آن را معمول كردهاند و از آن پيروي ميكنند بر اين اساس نهاده شده است و اين موضوع را به صحت و ثبوت ميرساند كه «انسان قبر خود را با دندانهايش ميكَند. هر مرضي در اثر مسموميت شديد يا خفيفي است كه در بدن پيدا ميشود».
انديشمندي به نام ساوارن نيز ميگويد: «حيوان ميچرد و انسان ميخورد. تنها مرد عاقل و فرزانه ميداند كه چگونه بخورد».
روزه، يعني عدم خوردن براي يك روز كوتاه به منظور كمك كردن به بدن در امر خانه تكاني. با يك دوره استراحت غذايي ميتوان بار تحمل شده به دستگاههاي گوارش را كم كرد و كبد را آماده ساخت تا به وظايف تصفيه خون و سم زدايي از بدن به نحو مطلوب بپردازد. از اين روست كه رسول گرامي -صلي الله عليه وآله- ميفرمايند: «روزه بگيريد تا سالم بمانيد». امام علي -عليه السلام- ميفرمايند: «روزه گرفتن يكي از دو[سبب] سلامتي است». با توجه به اين روايات ارزشمند امروزه دانشمندان به تأثير شگرف روزه داري براي سلامت انسان پي بردهاند.
دكتر كاريوني آمريكايي ميگويد: «هر شخص بيماري بايد در سال، مدتي از غذا پرهيز كند، زيرا مادامي كه غذا به تن ميرسد، ميكروبها در حال رشدند، ولي هنگامي كه از غذا پرهيز شود ميكروب ها رو به ضعيف شدن ميروند».
دكتر گوئلپا فرانوسي نيز ميگويد: «چهار پنجم بيماريها از تخمير غذا در رودهها ناشي ميشود كه همه با روزه اصلاح ميگردد».
هم چنين دانشمندي روسي به نام آلكسي سوفورين مينويسد: «درمان از طريق روزه ، فايدهي ويژهاي در كم خوني، ضعف روده-ها، التهاب بسيط و مزمن دملهاي خارجي و داخلي، سل، رماتيسم، بيماريهاي چشمي، مرض قند، بيماريهاي كليه و… دارد. معالجه از طريق امساك اختصاص به بيماريهاي فوق ندارد بلكه بيماريهايي كه مربوط به اصول جسم انسان است و با سلولهاي اساسي جسم آميخته شده است همانند سرطان، سفليس، سل و طاعون را نيز شفا ميبخشد».
با تأمل در اين سخنان چنين به نظر ميرسد كه روزهداري مسلمانان در ماه مبارك رمضان، علاوه بر اجر معنوي، نقش مؤثري در تضمين سلامتي آنان دارد. از اين رو توصيه شده است اگر به سلامتي و نشاط خود در تمام طول سال ميانديشيد، حداقل هر ماه چند روز را روزه بگيريد تا سالم بمانيد.
فصلنامه هدي، شماره هفتم، ص40
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام گراش در 1392/04/29 ساعت 01:26:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |