سالمندان ، نعمتي فراموش شده
سالمندان، نعمتي فراموش شده
9 آبان ماه به مناسبت روز تكريم بازنشستگان
سالمندي موهبتي است الهي و سالمند اگر چه خسته راه است، ولي تجربههايش از بزرگ ترين گنجينههاست. وي اگر چه نحيف و شكننده است، ولي كوله باري انسان ساز بر دوش دارد. سالمند در غروب زندگي اين جهان خويش طلوع كرامت، انسانيت وعزت و جاوداني را به تماشا نشسته است. او گوهري گرانبها در صف زندگي و صندوقچه اسرار تاريخ است، از نگاه نافذش بصيرت ميدرخشد، ديده ديدارش به آنچه خداوند خواسته است مينگرد و قلبش جز محبت و ياد خدا چيزي در خود ندارد. بر ماست كه ديدگان اشكبار و دل اميدوارش را پاس داريم و دعاي خيرش را كه مايه بركت است، بدرقه راهمان سازيم.
جلوهاي از نور الهي
انسان در آغاز موجودي بس ناتوان است كه با شگفتي دورههاي رشد را پي در پي ميپيمايد. در جواني به كمال توانايي جسمي و در ميان سالي به پختگي روحي ميرسد، آنگاه سير نزول را پيش مي گيرد و به جايي بر ميگردد كه بوده است. قرآن كريم در اين باره ميفرمايد كه خداوند شما را آفريد و پس از آن نيرو بخشيد، سپس شما را در ناتواني و پيري قرار داد و هر چه بخواهد ميآفريند و داناي تواناست.
در روايات، سالمندي جلوهاي از نور الهي دانسته شده است. عزت مندي، سپيدمويي و سالمندي از آن روست كه سالمند رسالت انساني خويش را در اين روزگار پرآشوب به شايستگي انجام داده و اينك با انبوهي از تجربههاي گرانسنگ در كنار ديگران قرار دارد. ديدگان دانشمندان در مورد كهنسالي وسالمندي چنين ميگويد:«بشريت، پيشرفت اخلاقي خود را مديون سالمندان است. در كهنسالي انسان بهتر و فرزانه ميشود وتجربههاي خود را به نسلهاي آينده انتقال ميدهد. بدون كهنسالي انسان راكد ميماند.
اسكينر، روانشناس معروف نيز در اين باره ميگويد:«سالخوردگي تا حدي شبيه سرزمين ديگر است، اگر پيش از سفر به اين سرزمين، خود را آماده اين سفر كرده باشيد در آنجا به شما خوش ميگذرد.
قدرشناسي از سالمندان
بيا تا قدر يكديگر بدانيم كه تا نا گه زيكديگر نماميم
شايسته است فرزندان و افراد خانواده بنا بر سفارش قرآن كريم و پيشوايان ديني سالمند را در جايگاه واقعياش يعني، خانواده نگهداري كنند. قدرشناسي از سالمندان همان رفتار درست و محترمانه وشناخت نياز روحي آنان است. از ضروريترين نيازهاي سالمندان محبت و توجه است . هر قدر آنها از نظر مادي بينياز باشند، نياز به محبت و توجه به ايشان را نبايد ناديده گرفت.
قدرشناسي به صورت احترام با سخن گفتن از روي مهر، مشاوره با آنان در امور مختلف زندگي، برطرف ساختن مشكلات انسان و نيز در مواردي با مقدم داشتن آنان بر خود، بروز ميكند.
منبع:فصلنامه فرهنگي، اجتماعي، شماره 12،ص65
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام گراش در 1392/08/18 ساعت 10:48:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |