موضوع: "بخور و نخور"

ارزش غذايي تخم مرغ
شنبه 92/11/26
تخممرغ يكي از مواد غذايي با هضم آسان و دسترسي فراوان در برنامه غذايي افراد است. اين ماده غذايي منبع خوبي از پروتئين، ويتامين ها و املاح ضروري است. به طور متوسط يك عدد تخممرغ حدود 7 كيلو كالري انرژي و حدود 7 گرم پروتئين دارد كه از نظر پروتئيني ميتواند جايگزين 30 گرم گوشت و يا دو سوم ليوان شير شود.
بيش از نيمي از پروتئين تخم مرغ (55درصد) در سفيده آن قرار دارد و ميتواند براي همه گروههاي سني مورد مصرف قرار گيرد.
تخممرغ منبع خوبي از ويتامينها است كه كه موجب حفظ سلامتي دستگاه عصبي، كمك به خون سازي، حفظ سلامت و استحكام دندان ها و استخوانها ميشود.
همچنين تخممرغ منبع كلسيم، فسفر، روي، پتاسيم، منيزيم و سلنيوم است.
حدود نيمي از پروتئين و تقريبا تمامي چربيهاي تخممرغ در قسمت زرده آن قرار دارد و بيشتر اين مقدار چربي(دو سوم) نيز از نوع غير اشباع است كه براي فعاليتهاي طبيعي مغز و اعصاب ضروري است. همچنين هر عدد تخممرغ حاوي 240 ميلي گرم كلسترول است. مقدار مصرف تخممرغ براي افراد ديابتي يك عدد در هفته، براي افرادي كه كلسترول بالا و بيماري قلبي عروقي دارند 2تا 3 عدد در هفته (با نظر متخصص تغذيه) و براي افراد سالم، چنانچه دريافت گوشت مصرفي را محدود كنند روزي 1 عدد است.
توصيههاي مربوط به خريد و نگهداري تخممرغ
-تخممرغ را براي نگهداري در يخچال نشوييد و فقط آلودگيهاي سطحي آن را پاك كنيد و قبل از مصرف پوسته بيروني آن را بشوييد.
-از مصرف تخممرغ خام به دليل احتمال وجود آلودگي سالمونلا و اختلال در جذب ويتامينها خودداري كنيد.
- از دادن سفيده تخممرغ به كودكان زير يكسال خودداري كنيد.
-هنگام مصرف تخممرغ، آن ها را يكي يكي در ظرف جداگانه شكسته و در صورت داشتن لكه و بوي نامطبوع از مصرف آن خودداري كنيد.
-براي آبپز كردن تخممرغ، مقدار كمي نمك و يا سركه به آن اضافه كنيد كه حتي اگر پوست تخممرغ هم شكسته شد، سفيده آن بيرون نريزد.
-از نگهداري مايع تخممرغ اضافي كه براي طبخ غذا به كار برده شده، خودداري كنيد.
- در سنين رشد زرده و سفيده تخممرغ را با هم مصرف كنيد.
منبع : نشريه نامهي جامعه، شماره 90 ص73

گريپ فروت دشمن پوكي استخوان
شنبه 92/11/05
بررسيها نشان ميدهد؛ مصرف گريپ فورت با كمك به استحكام استخوانها از بروز پوكي استخوان جلوگيري ميكند.
محققان معتقدند؛ بخشهاي قرمز رنگ داخل گريپفروت نقش مؤثري در استحكام بخشي به استخوانها ايفا ميكند. محققان دانشگاه تگزاس در تحقيقاتشان دريافتند افرادي كه مصرف گريپ فروت 10 درصد از برنامه غذايي روزانهشان را تشكيل ميدهد، به ميزان قابل توجهي كمتر در معرض بروز پوكي استخوان هستند. مصرف گريپفروت به طور متوسط بين 16 تا 24 درصد در تقويت استحكام استخوانها مؤثر است. و ئچنانچه در برنامهغذايي از منابع سرشار از منيزيم نيز استفاده شود، اين تأثير به حداكثر خود خواهد رسيد، در حال حاضر بيش از 75 ميليون نفر در جهان دچار پوكي استخوان پيشرفته هستند كه نسبت مبتلايان زن به مرد 4 برابر بيشتر است.
منبع: نشريهي نامهي جامعه ، شماره53، ص72

خدايا چه بخورم؟
چهارشنبه 92/11/02
آب هاي شور و سنگين
حضرت امام صادق - عليه السلام- فرمود: « اما آب هاي شور و آب هاي سنگين، به درستي كه يبوست شكم ميآورد. »
ريحان سبزي انبياء
امام صادق -عليه السلام- فرمود: «ريحان سبزي انبياست و در آن هشت خاصيت است: 1- غذا را هضم ميكند 2- عروق را باز ميكند 3- دهان را خوشبو ميكند4- خون را صاف ميكند 5- موجب ايمني از جذام است 6- چون در اندرون قرار ميگيرد همه بيماري ها را ريشه كن مي نمايد.»
منبع: قانون خوردن و آشاميدن، محمد ابراهيم آوازه، ص98-87

نكات پزشكي و تغذيهاي براي روزه داران
چهارشنبه 92/04/19
پيشگيري از يبوست
در زمان روزه داري حركات دورهاي روده كاهش مييابد. عدم آشاميدن آب و بعضي تغييرات در برنامه غذايي ماه مبارك رمضان گاهي موجب پيدايش يبوست ميشود كه براي رفع اين مشكل و پيشگيري از آن، اقدامات زير مفيد است:
1- بعد از صرف غذا موجي از معده به طرف روده بزرگ ميرود كه در اصطلاح پزشكي به «رفلكس گاستروكوليك» معروف است. اگر بلافاصله بعد از صرف غذا به توالت برويد، اين موج ميتواند به عمل دفع كمك مؤثري كند.
2- در فاصله افطار تا سحري (از حدود يك ساعت بعد از افطار تا نيم ساعت قبل از سحري) آشاميدن آب كافي به رفع مشكل يبوست كمك ميكند.
3- انواع سبزيجات خام، پخته و ميوهها نيز براي رفع يبوست مؤثرند.
4- حتي گاهي ميتوان از خيسانده آلو و انجير خشك نيز بعد از صرف غذا به عنوان دسر استفاده كرد كه هم، مزاج را روان ميكند و هم در حقيقت بخش مهمي از منافع ميوه را دارد.

بخور نخورهای دوران بارداری
چهارشنبه 91/08/17
تغذیه در دوران بارداری از جمله مهمترین عوامل حفظ سلامت و تندرستی زنان باردار و جنین آنها محسوب میشود. از نگاه بسیاری از درمانگران شیوههای طبیعی و حتی پزشکی مدرن گنجاندن میوه و سبزی تازه در برنامه غذایی هفتگی و روزانه زنان باردار و مادران شیرده از جمله مهمترین و واجبترین نکاتی است که هر مادر بارداری باید آن را جدی بگیرد. اگر چه ممکن است در سراسر جهان قرصها و مکملهای غذایی، ویتامینها و مواد معدنی در طول دوران بارداری توسط متخصصان و پزشکان برای زنان تجویز شود اما درمانگران طب طبیعی بر این باورند با اصلاح سبک زندگی و گنجاندن میوهها و سبزیهای سالم و تازه به جای مکملها میتوان تمام نیازهای بدن زنان باردار را تامین کرد و علاوه بر این به حفظ تندرستی، نشاط و شادابی آنها و جنینی که به همراه دارند، کمک کرد.
کاهش تهوع بارداری با به
مصرف میوه به در دوران بارداری تاثیر بسیار زیادی در کاهش میزان تهوع ناشی از بارداری در زنان دارد. به اعتقاد درمانگران طب سنتی از آنجا که در دوران بارداری قاعدگی در زنان به طور کامل قطع میشود، خروج برخی از اخلاط و مواد زائد از بدن که به واسطه قاعدگی هر ماه صورت میگرفت، حین بارداری انجام نمیشود. بنابراین این مواد زائد در بدن باقی میماند و این مسئله به مرور موجب تحریک دریچه مری یا دهانه معده در خانمهای باردار میشود. این موضوع موجب میشود این دریچه به خوبی وظیفه خود را انجام ندهد و همین مسئله برخی ناراحتیهای گوارشی مانند تهوع را برای زنان باردار به همراه دارد. از این رو درمانگران به زنان باردار توصیه میکنند در طول دوران بارداری هر روز یک عدد به مصرف کنند زیرا به از جمله میوههایی محسوب میشود که میتواند موجب تقویت دستگاه گوارشی به ویژه معده و مری شود و به این ترتیب احتمال ابتلا به تهوع دوران بارداری را کاهش دهد.
کاهش اسپاسمهای عضلانی در بارداری

یکی دیگر از میوههایی که تاثیر زیادی در حفظ سلامت زنان باردار و جنین آنها دارد، موز است. موز به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی ویتامین B6 و B12در گروه میوههای ارزشمند دوران بارداری قرار میگیرد که میتواند مقدار قابل ملاحظهای پتاسیم، منیزیم و دیگر مواد معدنی را به بدن مادر و جنین برساند. به این ترتیب نه تنها فواید بیشماری مانند افزایش مقاومت ماهیچهای مادر در برابر اسپاسمها و انقباضهای ماهیچهای را همراه دارد بلکه به کیفیت و روند تکامل سیستم عصبی جنین هم کمک میکند. علاوه براین موز به دلیل داشتن مقداری قابل توجهی پتاسیم میوه مفیدی برای کنترل میزان فشار خون مادران باردار محسوب میشود. بنابراین توجه داشته باشید در برنامه غذایی روزانه خود در دوران بارداری موز تازه و رسیده را هم بگنجانید.
منبع :http://tebyanyazd.ir/