موضوع: "بخور و نخور"

ارزش غذايي تخم مرغ

 

تخم­مرغ يكي از مواد غذايي با هضم آسان و دسترسي فراوان در برنامه غذايي افراد است. اين ماده غذايي منبع خوبي از پروتئين، ويتامين ها و املاح ضروري است. به طور متوسط يك عدد تخم­مرغ حدود 7 كيلو كالري انرژي و حدود 7 گرم پروتئين دارد كه از نظر پروتئيني مي­تواند جايگزين 30 گرم گوشت و يا دو سوم ليوان شير شود.

بيش از نيمي از پروتئين تخم مرغ (55درصد) در سفيده آن قرار دارد و مي­تواند براي همه گروههاي سني مورد مصرف قرار گيرد.

تخم­مرغ منبع خوبي از ويتامينها است كه كه موجب حفظ سلامتي دستگاه عصبي، كمك به خون سازي، حفظ سلامت و استحكام دندان ها و استخوان­ها مي­شود.

همچنين تخم­مرغ منبع كلسيم، فسفر، روي، پتاسيم، منيزيم و سلنيوم است.

حدود نيمي از پروتئين و تقريبا تمامي چربي­هاي تخم­مرغ در قسمت زرده آن قرار دارد و بيشتر اين مقدار چربي(دو سوم) نيز از نوع غير اشباع است كه براي فعاليتهاي طبيعي مغز و اعصاب ضروري است. همچنين هر عدد تخم­مرغ حاوي 240 ميلي گرم كلسترول است. مقدار مصرف تخم­مرغ براي افراد ديابتي يك عدد در هفته، براي افرادي كه كلسترول بالا و بيماري قلبي عروقي دارند 2تا 3 عدد در هفته (با نظر متخصص تغذيه) و براي افراد سالم، چنانچه دريافت گوشت مصرفي را محدود كنند روزي 1 عدد است.

توصيه­هاي مربوط به خريد و نگهداري تخم­مرغ

-تخم­مرغ را براي نگهداري در يخچال نشوييد و فقط آلودگي­هاي سطحي آن را پاك كنيد و قبل از مصرف پوسته بيروني آن را بشوييد.

-از مصرف تخم­مرغ خام به دليل احتمال وجود آلودگي سالمونلا و اختلال در جذب ويتامين­ها خودداري كنيد.

- از دادن سفيده تخم­مرغ به كودكان زير يكسال خودداري كنيد.

-هنگام مصرف تخم­­­مرغ، آن ها را يكي يكي در ظرف جداگانه شكسته و در صورت داشتن لكه و بوي نامطبوع از مصرف آن خودداري كنيد.

-براي آب­پز كردن تخم­مرغ، مقدار كمي نمك و يا سركه به آن اضافه كنيد كه حتي اگر پوست تخم­مرغ هم شكسته شد، سفيده آن بيرون نريزد.

-از نگهداري مايع تخم­مرغ اضافي كه براي طبخ غذا به كار برده شده، خودداري كنيد.

- در سنين رشد زرده و سفيده تخم­مرغ را با هم مصرف كنيد.

منبع : نشريه نامه­ي جامعه، شماره 90 ص73

  

گريپ فروت دشمن پوكي استخوان

بررسي­ها نشان مي­دهد؛ مصرف گريپ فورت با كمك به استحكام استخوان­ها از بروز پوكي استخوان جلوگيري مي­كند.

محققان معتقدند؛ بخش­هاي قرمز رنگ داخل گريپفروت نقش مؤثري در استحكام بخشي به استخوان­ها ايفا مي­كند. محققان دانشگاه تگزاس در تحقيقاتشان دريافتند افرادي كه مصرف گريپ فروت 10 درصد از برنامه غذايي روزانه­شان را تشكيل مي­دهد، به ميزان قابل توجهي كمتر در معرض بروز پوكي استخوان هستند. مصرف گريپفروت به طور متوسط بين 16 تا 24 درصد در تقويت استحكام استخوان­ها مؤثر است. و ئچنانچه در برنامه­غذايي از منابع سرشار از منيزيم نيز استفاده شود، اين تأثير به حداكثر خود خواهد رسيد، در حال حاضر بيش از 75 ميليون نفر در جهان دچار پوكي استخوان پيشرفته هستند كه نسبت مبتلايان زن به مرد 4 برابر بيشتر است.

منبع: نشريه­ي نامه­ي جامعه ، شماره­53، ص72

خدايا چه بخورم؟

آب هاي شور و سنگين

حضرت امام صادق - عليه السلام-  فرمود: « اما آب هاي شور و آب هاي سنگين، به درستي كه يبوست شكم مي‌آورد. »

ريحان سبزي انبياء

امام صادق -عليه السلام-  فرمود: «ريحان سبزي انبياست و در آن هشت خاصيت است: 1- غذا را هضم مي‌كند 2- عروق را باز مي‌كند 3- دهان را خوشبو مي‌كند4- خون را صاف مي‌كند 5- موجب ايمني از جذام است 6- چون در اندرون قرار مي‌گيرد همه بيماري ها را ريشه كن مي نمايد.»

منبع:  قانون خوردن و آشاميدن، محمد ابراهيم آوازه، ص98-87 

نكات پزشكي و تغذيه­اي براي روزه داران

پيشگيري از يبوست

در زمان روزه داري حركات دوره­اي روده كاهش مي­يابد. عدم آشاميدن آب و بعضي تغييرات در برنامه غذايي ماه مبارك رمضان گاهي موجب پيدايش يبوست مي­شود كه براي رفع اين مشكل و پيشگيري از آن، اقدامات زير مفيد است:

1-   بعد از صرف غذا موجي از معده به طرف روده بزرگ مي­رود كه در اصطلاح پزشكي به «رفلكس گاستروكوليك» معروف است. اگر بلافاصله بعد از صرف غذا به توالت برويد­، اين موج مي­تواند به عمل دفع كمك مؤثري كند.

2-   در فاصله افطار تا سحري (از حدود يك ساعت بعد از افطار تا نيم ساعت قبل از سحري) آشاميدن آب كافي به رفع مشكل يبوست كمك مي­كند.

3-   انواع سبزيجات خام، پخته و ميوه­ها نيز براي رفع يبوست مؤثرند.

4-   حتي گاهي مي­توان از خيسانده آلو و انجير خشك نيز بعد از صرف غذا به عنوان دسر استفاده كرد كه هم، مزاج را روان مي­كند و هم در حقيقت بخش مهمي از منافع ميوه را دارد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        

 

بخور نخورهای دوران بارداری

تغذیه در دوران بارداری از جمله مهم‌ترین عوامل حفظ سلامت و تندرستی زنان باردار و جنین آن‌ها محسوب می‌شود. از نگاه بسیاری از درمانگران شیوه‌های طبیعی و حتی پزشکی مدرن گنجاندن میوه و سبزی تازه در برنامه غذایی هفتگی و روزانه زنان باردار و مادران شیرده از جمله مهم‌ترین و واجب‌ترین نکاتی است که هر مادر بارداری باید آن را جدی بگیرد. اگر چه ممکن است در سراسر جهان قرص‌ها و مکمل‌های غذایی، ویتامین‌ها و مواد معدنی در طول دوران بارداری توسط متخصصان و پزشکان برای زنان تجویز شود اما درمانگران طب‌ طبیعی بر این باورند با اصلاح سبک زندگی و گنجاندن میوه‌ها و سبزی‌های سالم و تازه به جای مکمل‌ها می‌توان تمام نیازهای بدن زنان باردار را تامین کرد و علاوه بر این به حفظ تندرستی، نشاط و شادابی آن‌ها و جنینی که به همراه دارند، کمک کرد.

کاهش تهوع بارداری با به 

مصرف میوه به در دوران بارداری تاثیر بسیار زیادی در کاهش میزان تهوع ناشی از بارداری در زنان دارد. به اعتقاد درمانگران طب سنتی از آنجا که در دوران بارداری قاعدگی در زنان به طور کامل قطع می‌شود، خروج برخی از اخلاط و مواد زائد از بدن که به واسطه قاعدگی هر ماه صورت می‌گرفت، حین بارداری انجام نمی‌شود. بنابراین این مواد زائد در بدن باقی می‌ماند و این مسئله به مرور موجب تحریک دریچه مری یا دهانه معده در خانم‌های باردار می‌شود. این موضوع موجب می‌شود این دریچه به خوبی وظیفه خود را انجام ندهد و همین مسئله برخی ناراحتی‌های گوارشی مانند تهوع را برای زنان باردار به همراه دارد. از این رو درمانگران به زنان باردار توصیه می‌کنند در طول دوران بارداری هر روز یک عدد به مصرف کنند زیرا به از جمله میوه‌هایی محسوب می‌شود که می‌تواند موجب تقویت دستگاه‌ گوارشی به ویژه معده و مری شود و به این ترتیب احتمال ابتلا به تهوع دوران بارداری را کاهش دهد.

کاهش اسپاسم‌های عضلانی در بارداری 

 

بخورنخورهای بارداری
 

یکی دیگر از میوه‌هایی که تاثیر زیادی در حفظ سلامت زنان باردار و جنین آن‌ها دارد، موز است. موز به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی ویتامین B6  و  B12در گروه میوه‌های ارزشمند دوران بارداری قرار می‌گیرد که می‌تواند مقدار قابل ملاحظه‌ای پتاسیم، منیزیم و دیگر مواد معدنی را به بدن مادر و جنین برساند. به این ترتیب نه تنها فواید بی‌شماری مانند افزایش مقاومت ماهیچه‌ای مادر در برابر اسپاسم‌ها و انقباض‌های ماهیچه‌ای را همراه دارد بلکه به کیفیت و روند تکامل سیستم عصبی جنین هم کمک می‌کند. علاوه براین موز به دلیل داشتن مقداری قابل توجهی پتاسیم میوه مفیدی برای کنترل میزان فشار خون مادران باردار محسوب می‌شود. بنابراین توجه داشته باشید در برنامه غذایی روزانه خود در دوران بارداری موز تازه و رسیده را هم بگنجانید.

منبع :http://tebyanyazd.ir/